Les van Obama: zo blijf je trouw aan je kernboodschap

Barack Obama betrad meer dan acht jaar geleden als junior Senator uit Illinois het wereldtoneel. De woorden hope en change waren vanaf dag één onlosmakelijk met hem verbonden. Intussen is hij twee keer verkozen tot het hoogste politieke ambt in de Verenigde Staten en hoeft hij geen campagne meer voor zichzelf te voeren.

Voor de een gaat hij de geschiedenisboeken in als een van de beste presidenten ooit, de man die de VS weer op de rails kreeg na acht jaar Bush en die eindeloos optimistisch bleef terwijl de Republikeinen in het Congres er alles aan deden om hem tegen te zitten.

De ander kan niet wachten tot hij eindelijk het Witte Huis weer verlaat in 2017. Zo ontmoette ik in februari samen met de BKB Academie een grote aanhanger van Marco Rubio in New Hampshire. Obama had de VS kapot gemaakt met zijn zwakke buitenlandbeleid, Obamacare en ga zo maar door. Ik beken graag dat ik tot de eerste groep behoor. Onder meer vanwege zijn campagneboodschap. Die is namelijk bijzonder consistent. Het gaat verder dan vorm en techniek.

We gaan even terug in de tijd, naar de Democratische Conventie in 2004. Obama’s optreden in Boston maakte hem in één klap een ster binnen de Democratische partij. Ook onthult hij hier de kernboodschappen van zijn toekomstige campagne, die tot op de dag van vandaag terugkeren in zijn speeches.

Hij staat uitgebreid stil bij zijn persoonlijke achtergrond. Als Afro-Amerikaan en zoon van een immigrant is zijn aanwezigheid op dat podium onwaarschijnlijk. Vervolgens legt Obama veel nadruk op eenheid, verantwoordelijkheid en verandering. Hij gelooft niet in ‘blauwe staten’ of ‘rode staten’ maar in de Verenigde Staten. Hij roept daarom Democraten, Republikeinen en Onafhankelijken op om samen te werken.

Verandering komt echter niet alleen vanuit Washington, maar ook vanuit de burger. Hij vraagt elke Amerikaan om verantwoordelijkheid te nemen, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de gemeenschap om hem heen. Volgens Obama is dat de enige manier om daadwerkelijk verandering in de VS teweeg te brengen.

Begin mei 2016 gaf de president misschien wel zijn beste speech ooit tijdens de diploma-uitreiking van Howard University. Weer bouwt hij op diezelfde kernboodschappen van zijn verhaal in 2004. Als je even de tijd hebt, kijk ze na elkaar voor een spectaculaire les hoe je trouw blijft aan je kernboodschap.

Extra kijktip: deze week zendt de VPRO een vierdelige serie uit over hoe Obama de VS opnieuw vorm probeert te geven na de verkiezingen: Inside Obama’s White House.

Foto: zenobia_joy / Flickr.

Kathelijne Niessen
Kathelijne is campagnestrateeg bij BKB. Ze groeide op in Brussel en behaalde haar BSc Politicologie en MA Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. In 2008 vertrok ze naar Chicago om Barack Obama te helpen bij zijn verkiezingscampagne. Acht jaar later werkte ze in Denver, Colorado aan de campagne van Hillary Clinton. In 2018 volgde ze de midterms vanuit New York.