Leestips op én na Vrouwendag: twee feministische online titels voor vrouwen én mannen

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Wat begon als een protest tegen de slechte omstandigheden voor vrouwelijke arbeiders in de textielindustrie, is inmiddels uitgegroeid tot een dag waarop vrouwen van Bangalore tot Veenendaal aandacht vragen voor de vaak ongelijke positie waarin vrouwen nog altijd verkeren.

Nu heb je mensen die van het hele fenomeen Vrouwendag niets begrijpen. Je hebt de principiële feminist, zoals NRC-adjunct Marike Stellinga, die vindt dat Vrouwendag al meer dan 100 jaar het slachtofferschap van vrouwen symboliseert. Of de quasi-onwetende, zoals GroenLinks-raadslid Huub Bellemakers die zich op Facebook afvraagt of hij op 8 maart onbeperkt internationale vrouwen krijgt. Als je oud-voetballer (en tegenwoordig model?) Evgeniy Levchenko in het AD mag geloven, is de emancipatie al veel te ver doorgeschoten en moeten we ons op Vrouwendag vooral afvragen hoe we ervoor kunnen zorgen dat de vrouw zo snel mogelijk van verderfelijke gewoontes als de restaurantrekening betalen of een auto besturen afkomt.

Over de zin en de onzin van Internationale Vrouwendag is het laatste woord duidelijk nog niet gezegd. Gelukkig laten vrouwen ook op andere dagen in het jaar van zich horen. Sterker nog, de afgelopen maanden is de wereld twee initiatieven rijker geworden die vol overtuiging feministisch zijn. Vanuit de wetenschap dat er nog een wereld te winnen is voordat de verschillen tussen mensen van verschillende sekse, ras en seksuele voorkeur opgeheven zijn, berichten zij – soms ernstig en soms vrolijk – over de wereld. Voor iedereen die ook na vandaag meer wil lezen en weten over het vrouwelijke perspectief.

Lenny Letter
Uit Amerika: de Lenny Letter. Lena Dunham, de bedenker van de HBO-hitserie Girls, startte deze wekelijkse nieuwsbrief amper zes maanden geleden. Inmiddels heeft de nieuwsbrief al meer dan 400.000 abonnees en een openingsrate van meer dan 65 procent. En ik – blije abonnee – begrijp de populariteit heel goed. De nieuwsbrief heeft een prettige mix van serieuze onderwerpen, zoals interviews met Hillary Clinton of vrouwenstrijd-icoon Gloria Steinem, maar ook artikelen over vrouwen in de kunst, de strijd voor een realistischer vrouwbeeld in de media (door The Gossip-zangeres Beth Ditto) of scherpe analyses over racisme in Amerika. Dit alles vergezeld van toffe illustraties; speciaal voor Lenny gemaakt door vrouwelijke illustratoren uiteraard.

Vileine
En van eigen bodem: Vileine. Slechts enkele weken begon oud-Metro columniste Hadjar Benmiloud de feministische website Vileine.com. Samen met vijftig andere vileine vrouwen bericht Hadjar dagelijks over cultuur, media, werk, gezondheid, maatschappij, seks en andere belangrijke zaken. Vileine vecht niet, maar bouwt aan haar territorium (vrij naar hun manifest – leestip!). En maakt dingen die ik, zijzelf en ongetwijfeld vele anderen willen lezen, met meer diepgang en lef dan alle andere traditionele vrouwenbladen bij elkaar. Ik heb er toevallig gisteren een stuk voor geschreven, over de Guerrilla Girls, kunst en Internationale Vrouwendag.

Hopelijk verschijnen er komende jaren nog veel meer populaire online titels met een feministische insteek. Verfrissend én nodig, als je het mij vraagt. Ik ben fan. En met mij honderdduizenden andere vrouwen én mannen.

Tessa Hagen
Tessa Hagen (1986) studeerde geschiedenis in Groningen, Utrecht en Uppsala (Zweden), met een speciale interesse in twintigste-eeuwse Europese geschiedenis. Ze studeerde af op de Joods-Duitse politicologe Hannah Arendt. Tijdens en na haar studie werkte Tessa voor Partizan Publik aan projecten voor het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Sinds oktober 2012 werkt ze bij BKB, waar ze zich onder meer houdt met snorren voor Movember, een nalatenschapscampagne voor Mama Cash en de organisatie van de Nacht van de Vluchteling. In haar vrije tijd deelt Tessa haar passie voor lezen als vrijwilliger voor de Voorleesexpress en verzorgt ze haar bijen als imker in Amsterdam-Noord.