Kunst op het galgenveld

Jarenlang werd niet over Amsterdam-Noord gesproken. Amsterdammers waren er niet alleen negatief over, het stadsdeel werd zelfs niet echt beschouwd als deel van de stad. Maar het oude galgenveld waar Rembrandt van Rijn zijn beroemde tekeningen van het terechtgestelde dienstmeisje Elsje Christiaens maakte, begint nu steeds meer in trek te raken. Een handje geholpen door een opvallende kunstexpositie waar de hele stad van kan mee genieten.

Wie vroeger de oversteek met het pontje waagde, moest eerst maar eens de gevreesde Van der Pekbuurt doorkruisen; een typische probleemwijk in de grote stad. In diezelfde wijk openen nu traiteurs en etablissementen op stand. Zag je tot voor kort aan de overzijde van het IJ vooral industrie, afgewisseld met een foute grap van Rem Koolhaas, tegenwoordig kijk je uit op het futuristische nieuwe filmmuseum Eye, geflankeerd door de grootste reclamezuil van het land, zo niet van Europa.

Het oude Shellterrein dat de toegangspoort tot Noord vormt, is inmiddels in handen van de gemeente en wordt heringericht voor woningbouw en recreatie. De bijna 100 meter hoge ‘Shelltoren’ wordt gebruikt voor promotie van de stad en haar musea.

Wie het Shellterrein googlet is weer even terug in de tijd van galgenveld. Het ene bericht na het andere over krakersgeweld en overlast. Culminerend in de vondst van een lijk in het gebouw begin dit jaar. Maar dat zal het nieuwe Noord niet deren. Immers, juist in tijd dat het gebied nog dienst deed als galgenveld, was de inmiddels in ere herstelde Tolhuistuin die er direct naast lag een geliefde plek voor een dagje uit.

Nu ik inmiddels bijna wekelijks op het pontje sta en mij vergaap aan de meest prachtige mega-afbeeldingen, hoop ik steeds meer dat de gemeente Amsterdam in deze campagne de cirkel rond wil maken met het grootste eerbetoon dat vroege stadgenoten Rembrandt en Elsje ooit hebben gehad.