Kost corruptieschandaal president Zuma de kop?

In Zuid-Afrika staat iets onwaarschijnlijks te gebeuren. Er is officieel bezwaar aangetekend tegen de kandidaatstelling van presidentskandidaat Jacob Zuma voor de verkiezingen op 7 mei. Dat gebeurde in Zuid-Afrika nog nooit.

Het Institute for Accountability in Southern Africa (IFAISA) heeft het bezwaar ingediend bij de onafhankelijke kiescommissie. Ook stuurde het instituut een brief naar het ANC waarin ze bezwaar maken tegen Jacob Zuma als hun kandidaat. De druppel die de emmer deed overlopen is zijn huis in Nkandla, Kwa-Zulu Natal.

Zuma heeft zijn huis huis flink laten verbouwen. De kosten van de verbouwing werden betaald met belastinggeld omdat het zou gaan om veiligheidsmaatregelen. Maar bij het uitkomen van het onderzoek naar de bestedingen bleek dat de geschatte 20 miljoen euro ook besteed zijn aan een amfitheater, veeschuren en privé-zwembad. En dat allemaal op kosten van de Zuid-Afrikaanse bevolking.

Zuma is volgens het instituut niet meer geschikt als presidentskandidaat vanwege het Nkandla-schandaal. Onder deze omstandigheden, heeft het IFAISA nu aan, zou zijn kandidaatstelling “indistinguisably irrational” zijn. Het IFAISA en ook de Democratic Alliance en Economic Freedom Fighters hebben Zuma eerder al aangeklaagd voor corruptie, nadat het Nkandla-rapport uitkwam. (Overigens vond het ANC dat weer een wanhoopsactie.) Maar technisch gezien is Zuma verkiesbaar, omdat hij nooit schuldig bevonden is aan corruptie of criminaliteit.

De deadline om bezwaar in te dienen tegen kandidaten is dinsdag 1 april. Op maandag 7 april beoordeelt de commissie alle bezwaren. Zal het corruptieschandaal de president uiteindelijk toch de kop kosten in aanloop naar de verkiezingen?