Kijktip voor politieke junkies: het eerste Republikeinse debat bij Fox News

Aanstaande donderdag gaan de tien populairste Republikeinse kandidaten voor het eerst met elkaar in debat. Daar vindt de eerste selectie plaats: wie worden populairder in de peilingen en wie valt er door de mand?

Het staat nog niet vast welke tien van de in totaal zeventien Republikeinse kandidaten straks op het Fox News-podium met elkaar in debat gaan, maar de meest recente landelijke peiling laat er geen misverstand over bestaan. De razend populaire Donald Trump, de grote kanshebber Scott Walker en de onvermijdelijke Jeb Bush staan in die peiling in de top-3, net als in het peilinggemiddelde van Real Clear Politics.

Die doen dus sowieso mee. De overige zeven kandidaten die waarschijnlijk ook op het podium staan omdat ze goed genoeg scoren in de peilingen: Ben Carson, Rand Paul, Mike Huckabee, Marco Rubio, Ted Cruz, John Kasich en Chris Christie. De Republikeinse Partij mag tevreden zijn met zo’n breed palet aan kandidaten. Er zitten evangelische sociaal-conservatieven tussen, libertarische conservatieven, centrum-rechtse kandidaten en kandidaten die de niet-onbelangrijke latino-stem in 2016 kunnen wegkapen van de Democraten.

Voor wie het debat wil volgen, en geen politieke junkie mag dit eerste Republikeinse debat missen: de tien kandidaten staan op donderdag 6 augustus om 21:00 uur ‘s avonds Amerikaanse tijd op het podium. Om drie uur ‘s nachts (de nacht van donderdag op vrijdag) in Nederland dus. Ja, daar moet je voor wakker blijven of even de wekker voor zetten, maar het is het 100 procent waard. Daar moeten de Republikeinen laten zien wat ze in huis hebben.

Het debat wordt live uitgezonden vanuit de Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio, dezelfde locatie als waar volgend jaar de Republikeinse nominatie wordt bevestigd tijdens de Republican National Convention. Via @foxnewspolitics kun je een live-verslag van het debat volgen. Er is zelfs een speciale verkiezingsapp van Fox News. Het kan alle kanten op tijdens het debat, vooral omdat Donald Trump, die het middelste podium krijgt vanwege zijn populariteit, zich niet eens echt voorbereidt op dit belangrijke debat.

Het wordt hoe dan ook smullen aanstaande donderdagnacht. Voorafgaand aan het eerste Republikeinse debat weten welke kandidaat het meest bij jou past? Doe de test!

Foto: screenshot Fox News.