Joshua Wong, superheld

Je kunt niets anders dan bewondering hebben voor de jongeman die het gezicht is geworden van het verzet tegen de groeiende invloed van de Chinese Communistische Partij in Hong Kong.

Meet Joshua Wong, de 20-jarige student en activist uit Hong Kong die inmiddels wereldwijde bekendheid geniet. Hij is de ster van een heuse film op Netflix: Joshua: Teenager vs Superpower. Buiten Hong Kong kennen we hem vooral van zijn rol bij Occupy Central en de Umbrella Revolution in 2014. Tienduizenden jonge Hong Kongers gingen maandenlang de straat op om het overheids- en zakendistrict van de stad te bezetten uit protest tegen de onvrije verkiezingen voor het leiderschap van de stad. Joshua was toen 17.

China’s invloed
In Hong Kong kennen ze Joshua al wat langer. Als 14-jarige protesteerde hij tegen pro-Chinese onderwijsplannen, waarbij leerlingen een hoger cijfer zouden krijgen als ze hysterisch doen bij het horen van het Chinese volkslied. Hij kreeg 120.000 mensen op de been bij zijn demonstraties. Joshua zette de leider van de stad, CY Leung, voor het blok tijdens een persconferentie. Waarom de onderwijsplannen niet van tafel gingen, het was toch niet in het belang van Hong Kong?

Dat protest was het begin van Joshua’s strijd tegen de groeiende invloed van China op de voormalige Britse kolonie – een kolonie die nooit onder het juk heeft hoeven leven van de Chinese Communistische Partij, tot nu, stapje voor stapje. De student-activist groeide uit tot hét symbool van het Hong Kongse verzet tegen de Chinese communisten. Joshua is een moedige jongen; het partijapparaat met bijna 90 miljoen leden wil je niet tegen je in het harnas jagen. Want dan word je tegengewerkt, ontvoerd of erger.

Grassroots
Ik was vergeten dat de film op Netflix zou verschijnen, dus toen BKB’er Justin Koornneef me appte dat ‘ie erg indrukwekkend was en dat het een prima uitleg was over het onstaan van de Umbrella-beweging (Hong Kongers zijn politiegeweld absoluut niet gewend en gebruikten hun – gele – paraplu’s om zich te beschermen tegen de pepperspray en traangas die tegen de demonstranten werd ingezet – de symboliek is een schot in de roos) en de oorsprong van het conflict tussen Hong Kong en China, wist ik: deze film moet ik zien.

En nu zeg ik: iederéén moet Joshua: Teenager vs Superpower zien. Campaigners met idealen opgelet: in deze film zie je hoe een jonge jongen van een simpele scholier uitgroeit tot een internationale superster die niet van ophouden weet, hoe hij zijn grassrootscampagne op vernieuwende en tegelijkertijd traditionele wijze vormgeeft (hint: hij is niet te lui om op straat flyers uit te delen, om support te verzamelen op scholen en via Facebook en hij is voor de duvel niet bang) en hoe amateuristisch de lokale overheid steeds weer reageert op het groeiende aantal demonstranten, waardoor de beweging alleen maar groter wordt. Bindende kijktip dus!

Foto: VOA / Wikimedia Commons.