Is Donald Trump een Poetin-vriendje?

Nu Donald Trump steeds meer staten wint, wordt het tijd om zijn plannen voor Amerika en de wereld serieus te nemen. Hoe ziet zijn wereldbeeld eruit?

 


Trump kiest voor isolationisme, luidt de kop vanochtend in de Volkskrant (Blendle). In een van zijn eerste meer inhoudelijke speeches vertelde de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump gisteren over zijn visie op het buitenlands beleid dat de Verenigde Staten moet gaan voeren. Het bleef, zoals altijd bij Trump, wel een tikkie vaag, onuitgewerkt en vol hyperbolen.

Maar er zat een kern in Trumps verhaal, een die a-typisch is voor de Republikeinse partij. Trumps filosofie is America First. Zijn verhaal is isolationistisch; hij wil geen ‘ideologisch’ buitenlands beleid meer, geen democratie brengen in het Midden-Oosten en hij wil meer in gesprek treden met China en Rusland. Hij ziet zichzelf eerst als een diplomaat. Citaat: ‘Wij trekken ons terug uit de business van het natie-bouwen. Ons doel wordt stabiliteit.’

Een verhaal waar de achterban van iemand als de socialistische Democraat Bernie Sanders zich prima in kan vinden. En de achterban van Trump – voor een groot deel bestaande uit de arbeidersklasse – ook. Het gaat erin als zoete koek. Begrijpelijk, want de Verenigde Staten zijn oorlogsmoe; het kost bakken met geld en gezinnen blijven achter zonder zonen, omdat ze die zijn kwijtgeraakt in Irak bijvoorbeeld, een land dat – overigens na het vertrek van de Amerikaanse militairen daar – weer een grote chaos is.

Als je een president wil die in feite Obama’s beleid doortrekt en Amerika minder prominent op het wereldtoneel als politieagent wil laten functioneren, dan zit je bij Trump wel goed. Trump gaat echter een stap verder. Hij is ook geen fan van de NAVO; hij vindt dat de andere NAVO-landen te weinig geld uitgeven aan Defensie (een stelling die klopt als een bus, maar die niet zou moeten betekenen dat Amerika de Europese landen maar laat bungelen).

Wie de vruchten plukt van een isolationistisch buitenlands beleid van de VS, laat zich raden. De Russische president Vladimir Poetin kan zijn geluk niet op als Trump de Republikeinse nominatie wint en ook de presidentsverkiezingen zou winnen. Trump laat zich omringen door Poetin-verstehers; de gevolgen voor de machtsverhoudingen in de wereld en in Europa zullen groot zijn met Trump in het Witte Huis. Laat bijvoorbeeld de Baltische staten – NAVO-landen – vallen en de Russen grijpen hun kans. Daar hoef je niet voor doorgestudeerd te hebben.

Nu vinden Nederlandse fellow travellers dat geen enkel probleem. Liever Poetin dan Brussel, menen zij. Ik ben ook een euroscepticus, maar die mensen neem ik al heel lang niet meer serieus. Trump neem ik wél serieus. Als hij volhardt in zijn America First-beleid, dan moeten de overige NAVO-landen nog sneller beginnen met grote investeringen in Defensie. Onze vrijheid, welvaart en veiligheid mogen niet onder druk komen te staan omdat Trump ons straks keihard laat vallen.

Foto: Gage Skidmore / Wikimedia Commons.