Is Adriaan van Dis een Zulu?

Morgen vertrek ik voor een week naar mijn beloofde land, Zuid-Afrika. Samen met mijn grote vriend en compagnon Maarten ga ik fietsen: de roemruchte en naar verluidt mooiste koers ter wereld, de Cape Argus.

Zuid-Afrika heeft op het moment echter veel meer te bieden dan alleen de fietstocht rondom het Kaapse schiereiland. In het land van Nelson Mandela speelt meer dat het berichten waard is en dat zal ik de komende week zoveel mogelijk proberen te doen.

Zoals de veelbesproken zaak rondom de dood van de vriendin van Oscar Pistorius. Het dramatische verhaal van de moord op Reeva Steenkamp houdt de gemoederen in Zuid-Afrika flink bezig. De billboards met de foto’s van de Blade Runner zijn inmiddels verdwenen uit het straatbeeld van Kaapstad en Johannesburg en onze eigen Zuid-Afrikakenner Adriaan van Dis is zelfs al van neokolonialisme beschuldigd.

Op het politieke toneel is het zo mogelijk nog interessanter, met de aankondiging van de nieuwe partij van de weduwe van Steve Biko. De voormalig arts en directeur bij de Wereldbank, Mamphela Ramphele, gaat met haar nieuwe beweging Agang (‘Laat ons bouwen’ in de lokale Sotho-taal) de komende anderhalf jaar de strijd aan met het regerende ANC van Jacob Zuma om ‘het Zuid-Afrika van onze dromen weer nieuw leven in de blazen.’

Binnen het ANC zelf is het ook bal op het moment. Naar verluidt wordt nu al de kiem gelegd voor een ware stammenstrijd. Die zou ervoor moeten zorgen dat Zuma na zijn tweede termijn als president opgevolgd wordt door een Zulu, in plaats van door de tweede man van het ANC, de Venda Cyril Ramaphosa. Voornaamste zorg zou zijn dat een niet-Zulu het corruptie-onderzoek naar de handel en wandel van Zuma zou kunnen heropenen.

South-Africa here I come.

Alex Klusman
Alex Klusman is oprichter van en partner bij BKB. Op BKB Campaign Watch schrijft hij met name over Zuid-Afrika.