Hope for Football

Hope for Football’, heet de campagne van Jérôme Champagne waarmee hij de nieuwe president van de wereldvoetbalbond FIFA hoopt te worden. Precies een week geleden lanceerde de Fransman zijn campagne. Het juiste moment?

De verkiezingen van 2015 leken lange tijd een strijd te worden tussen de huidige voorzitter van de FIFA, Joseph Blatter, en de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, Michel Platini. Beiden kandidaten hebben nog niet aangegeven of ze zich ook daadwerkelijk kandidaat gaan stellen. Blatter is inmiddels 77 jaar en wil pas na het WK komende zomer beslissen of hij zijn belofte om te stoppen gaat verbreken. En ook Platini maakt pas na het WK in Brazilië bekend of hij zich kandidaat stelt, omdat hij eerst wil afwachten of Blatter voor een vijfde termijn gaat.

Platini leek lange tijd de ultieme uitdager van Blatter te zijn. Maar in de afgelopen maanden is dat veranderd. De Fransman wordt door Blatter verweten dat we nu dankzij hem met het WK in Qatar opgescheept zitten. Platini heeft naar alle waarschijnlijkheid onder druk van toenmalig president van Frankrijk Nicolas Sarkozy voor Qatar gestemd, omdat Frankrijk belangrijke handelsbelangen heeft in de oliestaat. Quatar Sports Investments maakte sinds de toewijzing van Paris Saint-Germain weer een Europese topclub, en de zoon van Michel Platini is toevallig net na de toewijzing van het WK in dienst getreden bij dit bedrijf. Blatter grijpt nu ieder media-moment aan om duidelijk te maken dat het de schuld is van de Fransen dat we nu met een WK zitten dat niet in de zomer gespeeld kan worden, maar waar ook niemand van wil dat het in de winter wordt gehouden.

Ondertussen heeft Blatter hele andere problemen. De Zwitser was al nooit geliefd in de (Westerse) voetbalwereld, maar in de week van het overlijden van Nelson Mandela maakte de rest van de wereld ook met hem kennis. De minuut stilte voor het overlijden van de oud-Zuid-Afrikaanse president werd door Blatter na 10 seconden afgebroken. Daarnaast maakte Blatter zich mogelijk nog impopulairder door de beste voetballer van de wereld belachelijk te maken op de universiteit van Oxford:

Nu de populariteit van deze twee heren tot het nulpunt is gedaald, is het voor Champagne het perfecte moment om zich kandidaat te stellen. Ondanks dat de verkiezingen ‘pas’ in mei 2015 zijn, kon hij ook niet veel langer wachten. De FIFA (lees: Joseph Blatter) past namelijk regelmatig de eisen voor een kandidatuur aan om het zo nog moeilijker te maken voor iemand om zich verkiesbaar te stellen. Maar met Champagne als mogelijke kandidaat zal het nu in mei, als de FIFA weer discussieert over de statuten, een stuk lastiger zijn om de regels nog aan te passen.

Met de beste voetballer ooit, Pele, aan zijn zijde zal Champagne het komend jaar moeten gebruiken om minimaal 5 lidstaten achter zich te krijgen, wat een van de voorwaarden is om officieel een kandidaat te zijn. Een andere voorwaarde is dat de kandidaat in de afgelopen 5 jaar voor de verkiezingen in 2015 een actieve rol in de voetbalwereld heeft gespeeld. Champagne verliet in 2010 de FIFA, en is sindsdien een vertegenwoordiger voor de voetbalsport geweest in achterstandslanden. Of hij daarmee voldoet aan die voorwaarde blijkt pas volgend jaar, als de kandidaturen wel of niet een officiële status van de FIFA krijgen.