‘Hong Kong is geen China’: hoe een anonieme kunstenaar protesteert tegen China

De wereld in de ogen van Chinezen. | De wereld in de ogen van Hong Kongers.

Een collectie anti-Chinese kunstwerken van een anonieme kunstenaar uit Hong Kong is de laatste dagen viral gegaan. Als je zijn illustraties ziet, begrijp je meteen waarom.

Hong Kong, is dat niet China? Ja en nee. Hong Kong is onderdeel van China sinds de Britten het hebben overgedragen in 1997 maar de stad is op veel onderdelen geheel soeverein. Vraag een inwoner van Hong Kong of hij een Chinees is en hij raakt waarschijnlijk beledigd. Chinezen, dat zijn toch echt andere mensen.

Intussen wordt de invloed van China op de stad alsmaar groter; de lokale taal – het Kantonees – dreigt binnen een paar generaties te verdwijnen, en er komen jaarlijks tientallen miljoenen toeristen uit China naar de stad van 7 miljoen inwoners. Er zijn steeds meer demonstraties tegen die groeiende invloed van China. Sommige Hong Kongers vrezen dat China de boel uiteindelijk helemaal wil overnemen. Die vrees zie je onder andere terug bij de protestbeweging Occupy.

Zo bezien is het dus geen wonder dat de werken van een anonieme kunstenaar waarin de politieke én culturele verschillen tussen Hong Kongers en Chinezen (“Hong Kong is geen China”) zo populair zijn op Facebook. De Facebook-post met alle 24 illustraties op de pagina van Local Studio HK heeft op het moment van schrijven meer dan 4.000 likes en is bijna 3.800 keer gedeeld.

chinahk2
“Hong Kong is niet China”

De kunstenaar legt uit wat hij wil bereiken met zijn illustraties (opklikken voor groot): “Het is bedoeld om te rouwen om het feit dat Hong Kong is ‘gekoloniseerd’ door mainland China en om de wereld de verschillen tussen Hong Kongers en Chinezen te laten zien.” Het is overduidelijk anti-Chinese kunst – waar niet iedereen blij mee is, zeker Chinezen niet –  maar de populariteit ervan laat wel iets zien: de bevolking van Hong Kong wordt steeds kritischer op China.

chinahk3

Als Chinezen de metro nemen. | Als Hong Kongers de metro nemen.

chinahk5

Het eten in China. | Het eten in Hong Kong.

chinahk6

Je kan alleen ‘Weibo’ gebruiken in China. | Je staat met de hele vrije wereld in verbinding in Hong Kong.

chinahk7

China’s systeem. | Hong Kongs systeem.

chinahk4

Als Chinezen naar de wc zijn geweest. | Als Hong Kongers naar de wc zijn geweest.