Hoe het CDA er weer bovenop klimt

Steeds meer Nederlanders leren CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma kennen. De rest van de kandidatenlijst van het CDA is onbekend bij het grote publiek. Maar er wordt hard aan gewerkt.

Ik overdrijf lichtelijk als ik zeg dat Nederland alleen bekend is met lijsttrekker Buma, want steeds meer Nederlanders leren de immer rijzende ster binnen het CDA, Mona Keijzer, kennen. Ongetwijfeld speelt zij tijdens de campagne straks een belangrijke rol, als running mate van Buma. Maar veel kandidaten op de lijst van het CDA zijn wel heel onbekend, vele malen onbekender dan de nummers 1 en 2. En ze weten het.

Zoals het links-christelijke dagblad Trouw afgelopen dinsdag schreef: het CDA moet campagne voeren zonder grote bekende tenoren. “Voorbij is de tijd dat een zittende CDA-premier met een forse batterij ministers het land in trok om de kiezers te vragen nog een keer op hen te stemmen. (…) Het CDA zal de slag om de kiezers moeten voeren met voornamelijk onbekende gezichten; geen zittende ministers, maar met een mix van zittende Kamerleden en verse krachten.”

Dat vraagt om een andere manier van campagne voeren.

De onbekende kandidaat die op dit moment het meest in het oog springt, is nummer 27, Dave Ensberg. Hij heeft, zo’n beetje als enige CDA-kandidaat, al op hpdetijd.nl en GeenStijl gestaan. Negatieve aandacht is óók aandacht, zullen we maar zeggen, zeker als je onbekend bent bij het grote publiek. Dat geldt des te meer voor een kandidaat die niet direct wordt verkozen, maar het moet proberen via voorkeursstemmen. Ensberg, afkomstig uit Suriname, woonachtig in Breda, voert een zeer persoonlijke campagne. Hij is bijna dagelijks op straat te vinden om zijn doelgroep aan te spreken: de kiezer uit de Randstad. Op zijn campagnewebsite kun je Ensberg steunen door bijvoorbeeld geld te doneren voor zijn campagne.

Sommige (jongere) CDA’ers twijfelen over Ensberg (hij was vroeger een jaar lid van GroenLinks), maar dat deert niet. Ensberg wil CDA’ers niet overtuigen CDA te stemmen, Ensberg wil nieuwe kiezersgroepen overhalen CDA te stemmen. Ik kan hem één waardevolle tip geven, waarmee hij geheid scoort: ga naar de Bijlmer, desnoods dagelijks. Vooral allochtone kiezers in Amsterdam zijn zwaar teleurgesteld in de PvdA en overwegen massaal op een andere partij te stemmen: “Ik háát de PvdA,” zoals één vrouw het treffend verwoordt. Een roos van Diederik Samsom is niet genoeg. Een goed gesprek met Ensberg mogelijk wel.