Hoe Donald Trump zichzelf voor schut zet

Feit: Donald Trump is de populairste Republikein in de peilingen. Maar oh, wat ging hij afgelopen donderdag nat tijdens een toespraak voor de Republican Jewish Coalition.

Wat maakt Trump zo populair in de Verenigde Staten? Dat komt omdat hij niet politiek-correct is. Ik noemde hem van de zomer de Amerikaanse Geert Wilders. Volgens critici gaat die vergelijking mank op een aantal punten, want je kunt de politieke situatie niet één op één met elkaar vergelijken, zeggen ze. Daar ben ik het wel mee eens, maar ik durf de stelling nog steeds aan dat ze op elkaar lijken als het gaat om hun stijl. Ze nemen geen blad voor de mond, ze durven populistisch te zijn en ze ageren tegen de gevestigde orde.

Enfin, zo ligt het politieke landschap op rechts er nu bij: Trump gaat aan kop met 36 procent, Ted Cruz volgt met 16 procent, Ben Carson met 14 procent en Marco Rubio met 12 procent.

Ik kan de stijl van Trump waarderen. Als de media hem aanvallen, pakt hij ze gewoon terug. Maar ik zie in hem niet de volgende president van de Verenigde Staten, hoe graag ik ook een Republikein in het Witte Huis zie vanaf begin 2017. Trump is simpelweg geen echte Republikein. Hij roept vaak maar wat. Dat bleek afgelopen donderdag weer tijdens zijn toespraak voor de Republican Jewish Coalition, een invloedrijke groep Joodse Republikeinen die hij hoopte achter zich te krijgen.

Om meteen een verzinsel uit de wereld te helpen dat hij er (semi-)racistische opmerkingen zou hebben gemaakt: dat is volgens de Anti-Defamation League niet het geval. Die zogenaamd foute opmerkingen vind ik dan ook niet zo boeiend. Wat mij meer interesseert, is hoe Trump kijkt naar het huidige buitenlands beleid van president Barack Obama en hoe hij dat veranderd wil zien als hij president is. Nou. Toen werd het stil. NRC-correspondent Guus Valk zag het ook:

Vooruit, hij zei niet níks. Hij weigerde bijvoorbeeld te beloven dat Jeruzalem de ongedeelde hoofdstad van Israël zou blijven, iets wat totaal niet wordt gewaardeerd in Republikeinse kringen. Ook zei hij dat hij niet weet of Israël écht vrede wil sluiten met de Palestijnen. Twee tamelijk domme opmerkingen als je het mij vraagt.

Ook schokkend: hij kon geen naam van een Arabische leider noemen waarmee hij zou willen samenwerken als hij president zou zijn, want ‘eerlijk gezegd heb ik de laatste tijd niet zoveel met Arabische leiders samengewerkt’. Dat vind ik geen excuus. Een potentiële president moet goed voorbereid zijn en moet weten waar hij staat op het wereldtoneel en aan welke kant hij staat in het Midden-Oosten.

Voor mij is het duidelijk: Trump kan maar beter geen president worden. Hij is lekker politiek-incorrect, maar dat is niet genoeg om de machtigste man op aarde te worden, vind ik. De vraag is wanneer de Republikeinse kiezer dat ook begint door te krijgen. Vooralsnog blijven ze hem volop steunen en komen serieuze alternatieven als Rubio (mijn favoriet) niet in de buurt van Trumps populariteit.

Foto: screenshot CNN.