Hoe de Nijmeegse Piratenpartij niet van de waxinelichthoudergooier afkomt

De landelijke Piratenpartij was niet van plan om tijdens komende gemeenteraadsverkiezingen een lijst te presenteren in Nijmegen. In de stad zit wel een lokale afdeling, maar die zouden dit keer nog niet meedoen. Tot afgelopen zaterdag de Nijmeegse tak ineens toch een kandidatenlijst naar buiten bracht. Daarop de trotste lijsttrekker: Erwin Lensink, beter bekend als de ‘Waxinelichthoudergooier’, die zich op eigen houtje bij de Kiesraad gemeld zou hebben.

Niemand wist dat dit de Waxinelichthoudergooier was. Binnen de partij was de man alleen bekend als “Erwin” en zat al langer – nota bene als voorzitter – in het lokale bestuur. Lensink voldeed aan alle wettelijke eisen, maar niemand wist zijn bijnaam en zijn rumoerige verleden.

Politieke scheiding: knap ingewikkeld
Zondag besloot Erwin Lensink (naar verluidt in samenspraak met het landelijk bestuur en voorzitter Dirk Poot) tot een scheiding. Dat bleek nog knap ingewikkeld. Maandagochtend trok Poot samen met Lensink naar de Kiesraad in Den Haag om voor te stellen dat Lensink onder eigen naam en met een eigen lijst verder zou gaan en deel zou nemen aan de verkiezingen, die niet de naam van de Piratenpartij zou dragen.

Dat gaat zo maar niet
De dag van de kandidaatstelling, waarop alle politieke partijen hun kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in moeten leveren, viel dit jaar op 3 februari 2014. Die datum is inmiddels lang verstreken. Dat maakte het knap lastig voor de Piratenpartij en hun onverwachte verstekeling om hun wegen te scheiden. De Kiesraad gaf maandag aan dat de enige mogelijkheid daartoe is om in beroep te gaan bij de Raad van State en een uitzondering aan te vragen.

Kopie van de Piratenpartij
Die uitzondering vroeg Lensink gisteren aan. Hij hoopt met een eigen partij verder te gaan, als Lijst 12. In dat geval geeft hij zijn partij de naam “Republikeinse Piraten”. Een Twitter-account is al aangemaakt: het logo is ironisch genoeg dat van de Piratenpartij zelf.

Zal de partij ooit van Lensink af komen?