Hoe de eerste vrouwelijke president van Taiwan een statement tegen China maakt

De nieuwe president van Taiwan Tsai Ing-wen wil de soevereiniteit bewaken, heeft ze in haar eerste speech gezegd. Een gedurfde uitspraak, omdat China al heeft gedreigd het land binnen te vallen als de Taiwanezen de onafhankelijkheid uitroepen.

Er zijn drie onderwerpen waar ze in communistisch China liever niet over praten, naast de bloedige revoluties onder Mao Zedong: Tibet, Taiwan (Republiek China) en Hong Kong. Vooruit, ze praten er wel over, maar altijd alsof heel China één en ondeelbaar is. Onafhankelijkheid of iets dat daar ook maar een beetje in de buurt komt is onbespreekbaar. Tibet en Taiwan zijn gewoon (afvallige) provincies van China en Hong Kong is gewoon een stad in China met iets andere regels en meer vrijheid.

In Taiwan is iets interessants aan de hand. Acht jaar lang regeerde de Kuomintang-partij, die steeds meer toenadering zocht tot China. Bij de verkiezingen in januari is die partij afgestraft. De Democratisch Progressieve Partij van Tsai Ing-wen won de verkiezingen, waardoor Taiwan nu voor het eerst een vrouwelijke president heeft. In haar eerste toespraak heeft ze gezegd dat ze wil waken over de soevereiniteit van Taiwan. Een andere koers dan haar voorganger.

Met die opmerking over de soevereiniteit raakt ze een gevoelige snaar bij China. De Communistische Partij heeft niet zo lang geleden een wet aangenomen die bepaalt dat China Taiwan mag binnenvallen als de Taiwanezen de onafhankelijkheid durven uit te roepen. Daar trainen ze zelfs voor. De roep om onafhankelijkheid doet China af als een hallucinatie. De staatsmedia vinden het democratische stelsel van Taiwan maar niks, het is allemaal zo onvolwassen.

Kunnen we een onafhankelijk Taiwan verwachten in de toekomst? Zover lijkt het niet te komen in de nabije toekomst. In Taiwan is een grote meerderheid voor het behoud van de status quo, waarbij het eigenlijk allemaal een beetje vaag blijft. Taiwan spreekt over soevereiniteit, China houdt vol dat Taiwan bij China hoort en dat is het dan. Taiwan zou China militair gezien ook niet de baas kunnen zijn, tenzij de Amerikanen zich er actiever mee gaan bemoeien. Eerst maar eens zien wie de volgende president van de VS wordt voordat we voorspellingen kunnen doen op dat vlak.

Foto: Facebook.