Hoe de Duitse krant Bild in de bres springt voor vluchtelingen

De Duitse sensatiekrant Bild is bekend om zijn grote kleurenfoto’s, zijn gigantische koppen en de topless vrouwen die jarenlang op de eerste pagina verschenen. Zondag trok Bild in Duitsland en het buitenland wederom groots de aandacht. Dit keer met een opmerkelijk bericht.


Bild springt deze hele week in de bres voor vluchtelingen die asiel willen aanvragen in Duitsland. Een week lang voeren ze in de krant én online campagne onder het motto ‘Wir helfen’ met berichten over mensen en organisaties die met initiatieven komen om vluchtelingen te helpen. Het is een reactie op het (gewelddadige) protest dat de afgelopen weken plaatsvond in Duitsland tegen vluchtelingen.

Dit is bijzonder. In plaats van een weekendspecial besteedt een krant maar liefst een week lang veel aandacht aan één thema. Bovendien, Bild staat nou niet bekend als een linkse krant. Integendeel. Waarom voert de krant deze campagne? Welke rol speelt de Duitse geschiedenis hierin? En hoe geven ze hier inhoud aan? Bild zou Bild niet zijn als ze dit niet groots aanpakken. Deze week volg ik daarom op BKB Campaign Watch deze campagne.

Bild2

Bild am Sonntag
De speciale editie van Bild am Sonntag richt zich gelijk op datgene waar Bild goed in is: hoofden van bekende Duitsers portretteren. De manier waarop Bild echter bekende uiteenlopende Duitsers als Steinmeier (minister van Buitenlandse Zaken), Felix Neureuther (skiër), Mesut Özil (voetballer) en Heino (zanger) in maximaal twee zinnen laat vertellen waarom zij tegen vluchtelingenhaat zijn is indrukwekkend. In plaats van wetenschappers of opiniemakers aan het woord te laten neemt Bild op korte, krachtige en persoonlijke wijze de gehele Duitse samenleving onder de loep. Ze blijven dicht bij zichzelf door bekende Duitsers te vragen en zorgen ervoor dat hun boodschap iedereen aanspreekt. De herhaling van de foto’s en berichten geeft het verhaal meer gewicht.

Vluchtelingen nu en toen
Op maandag kreeg de campagne online meer vorm met een indrukwekkende special met vergelijkingen tussen foto’s van vluchtelingen nu en in 1989 toen mensen uit de DDR en de voormalige Warschaupact landen naar de Bondsrepubliek vluchtten. De vraag: waarom ontvingen we deze vluchtelingen toen met open armen en weigeren we nu mensen uit landen waar de situatie veel ernstiger is? Bild speelt heel slim in op de geschiedenis; op de schaamte over de vele vluchtelingen die Duitsland zelf veroorzaakte, wat veelal bij de oudere generatie en vaak Bild-lezer nog leeft, en op de Kollektivschuld waarbij de hele samenleving werd aangesproken op de Tweede Wereldoorlog en de nalatenschap van de nazi’s.

Bild3

Hoewel Bild zich in het verleden kritisch uitsprak over de komst van migranten doen de acties van rechtsextremistische bewegingen menig Bild-lezer denken aan pogroms. En met het uiteenvallen en extremer worden van de protestbeweging Pegida is de weinige sympathie ook daar verdwenen.

Bild heeft ook slim de hashtag #refugeeswelcome op Twitter geclaimd die ze achter elke tweet en online-bericht plaatsen. Door een Engelstalige hashtag te gebruiken richt Bild zich ook op een internationaal publiek. Een handige zet om aandacht te krijgen en zichzelf in medialand als een voorloper te portretteren.

Foto’s: Bild.