Het wonder van Parijs

In de aanloop naar kerst waarschuwde de spreekbuis van god op aarde dat homo’s een bedreiging zijn voor de wereldvrede. Kort daarop verrichte de paus een wonder. Hij inspireerde honderdduizenden katholieken, moslims en rechts-extremisten tot een historische verbroedering in Parijs. Nota bene met roze als clubkleur. Je zou kunnen zeggen dat @pontifex erin geslaagd is om homo’s te bestrijden met wereldvrede. Het protest had direct resultaat. Dominique van der Heyde en haar vrouw reizen deze zomer niet af naar Frankrijk.

De veelgeplaagde Franse president Hollande heeft al aangekondigd het openstellen van het huwelijk voor homoseksuelen toch door te zetten. Wonder of geen wonder, deze verkiezingsbelofte gaat hij nakomen.

Zo’n 60% van de Fransen is voor het homohuwelijk. Van een dergelijke approval-rating kan Hollande zelf alleen maar dromen. Zijn wittebroodsweken waren razendsnel voorbij. Al na vier maanden bereikte hij het historische dieptepunt van 43%. Ook in de herfst bleef het kwakkelen in het Élysée. Gelukkig boden jihadisten in de Sahara uitkomst.

Met het militaire ingrijpen in Mali heeft Hollande alsnog het hele volk achter zich verenigd. Zelfs het Front National steunt zijn beslissing. Maar al te vaak volgt brede steun op wapengekletter. En maar al te vaak was wapengekletter het lapmiddel voor afbrokkelende steun. De kip of het ei.

Laten we Hollande in deze het voordeel van de twijfel geven. Ook in een Noord-Afrikaanse zandbak strooi je niet lichtzinnig met bommen en granaten. Maar mijn gedachten gingen al gauw naar de geniale campagnefilm Wag the Dog. Daarin wordt in de dagen voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen met een fictieve oorlog in Albanië succesvol de aandacht afgeleid van een presidentieel seksschandaal.

Pikant detail: vlak nadat de film uit kwam begon het Monica Lewinskyschandaal, bombardeerde Clinton terroristische doelen in Afrika en brak anarchie uit in Albanië. Er wachten ons interessante weken…