Het linkse verzet tegen de btw-verhoging verdient meer steun

Foto: geenbtwverhoging.nl.

PvdA, GroenLinks en SP hebben gelijk: de btw-verhoging naar 9 procent is asociaal en moet worden teruggedraaid.

Het nieuwe kabinet verhoogt de lage btw van 6 naar 9 procent. Dat betekent dat de dagelijkse boodschappen duurder worden, het bezoekje aan de kapper maar ook eten en drinken buiten de deur. Een hard gelag voor al die hardwerkende ondernemers, die de komende jaren hun omzet zien dalen als de consument niet méér geld uitgeeft.

De impact op iedereen in Nederland is groot, vooral voor mensen die het iedere maand net niet redden. Volgens deze berekening is een gemiddeld gezin straks meer dan 200 euro per jaar duurder uit aan boodschappen, dus water, rijst en fruit wordt allemaal duurder. Dat is niet niks; je moet maandelijks een paar tientjes extra reserveren voor boodschappen zonder dat je er meer, beter of gezonder eten van kan kopen.

Tijdens de onderhandelingen lekte uit dat de btw naar 8 procent verhoogd zou worden. We protesteerden niet luid genoeg, dus werd er nog maar een extra procentpuntje tegenaan gegooid door de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dat doen ze slim, want met die verhoging komt er jaarlijks 2,6 miljard euro extra binnen.

In 2012 verhoogde premier Mark Rutte al ‘tijdelijk’ de hoge btw van 19 naar 21 procent (die een gemiddeld huishouden ook al honderden euro’s per jaar extra kost). Je raadt het al: niets is zo permanent als een tijdelijke overheidsmaatregel.

Het leven wordt duurder en duurder, en niemand die zijn mond opentrekt. Tot nu. De linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP zijn een campagne tegen de btw-verhoging begonnen:

FNV, ANBO 50Plus en nog een aantal organisaties steunen de campagne. Critici zeggen dat het makkelijk praten is van de drie linkse partijen; hadden ze maar aan de onderhandelingstafel moeten zitten. Ook dat is makkelijk praten. Het is goed dat deze partijen zich verzetten tegen de btw-verhoging die vooral mensen met een kleine portemonnee raakt. Niet omdat de ‘winsten van multinationals’ groter worden als je het mij vraagt (ik zie geen verband tussen beide besluiten), maar omdat de gewone Nederlander wordt uitgeknepen.

Ja, maar de kinderbijslag gaat omhoog, hoor je dan. Of er komt een vlaktaks waardoor iedereen minder gaat betalen. Allereerst: dat is geen echte vlaktaks, die zou veel lager moeten zijn en maximaal één schijf moeten kennen. En twee: dat is dus niet waar als je aan de onderkant van de samenleving zit met een inkomen onder de 20.000 euro. Dan ga je juist (iets) meer inkomstenbelasting betalen door het nieuwe tarief van 36,9 procent. Ben je ook nog bezig met het aflossen van je huis, dan heb je straks ook een probleem omdat je niet langer bent vrijgesteld van het eigenwoningforfait (lees: aflossen gaat je geld kosten, een aflosboete dus).

De overheid toont zich hier, opnieuw, onbetrouwbaar. Alleen als je in een bubbel leeft en genoeg geld verdient om de btw-verhoging op te vangen omdat je wél profijt hebt van de ‘vlaktaks’, kun je de kritiek op de btw-verhoging wegwuiven. Dat is wat er dan ook gebeurt: de VVD-achterban vindt het allemaal best. Die redt zich wel. En Rutte mag weer aan het roer, dus het zal wel goed zijn. Hetzelfde geldt voor D66; die hoor je al helemaal niet klagen. Ze zitten eindelijk weer aan de knoppen.

Dit zit mij dwars: de meeste belastingen dienen een doel, naast het ophalen van geld om als overheid te kunnen functioneren. Ze worden ingezet om gedrag te sturen. Alcohol is duurder omdat het slecht voor je is. Er komt een vliegtaks omdat vliegen slecht voor het milieu is. Ik zie steeds vaker pleidooien voor een suikertaks. Belastingen om gedrag te sturen werken (soms). Het kabinet-Rutte III is kennelijk van mening dat het gebruik van water, rijst en fruit moet worden ontmoedigd.

We moeten allemaal stil in onze niet-afbetaalde huizen zitten en vooral niks meer kopen. We moeten leven van een moestuintje, een waterput en een setje zonnepanelen. Dat zou het beste protest zijn. Maar het tekenen van het protest helpt misschien ook.