Het is over en uit voor Marco Rubio, Hillary Clintons grootste gevaar

De tweede Super Tuesday van de Amerikaanse voorverkiezingen kent twee winnaars: Donald Trump en Hillary Clinton. En één verliezer: Marco Rubio. Het lijkt nu onvermijdelijk dat de race om het Witte Huis straks tussen Trump en Clinton gaat.

Mijn endorsement op Volkskrant.nl heeft niet geholpen: de inwoners van Florida hebben met een overtuigende 45,8 procent gekozen voor Trump. Rubio haalde vannacht slechts 27 procent van de stemmen bij de Republikeinse voorverkiezingen in zijn thuisstaat. Rubio en zijn campagneteam mikten op het winnen van Florida, wat hem 99 gedelegeerden zou opleveren en momentum om het nog een paar maanden vol te houden.

Nu legt hij zijn campagne stil. Het was Florida winnen of naar huis gaan. Het is het laatste geworden. Rubio: ‘It is clear that while we are on the right side this year, we will not be on the winning side.’ Hij waarschuwde tijdens zijn toespraak vannacht voor de ‘politics of resenment’, de politiek van rancune: ‘They are going to leave us as a nation where people literally hate each other because they have different political opinions.’

Ik ben diep teleurgesteld in deze uitslag. Net als Rubio hoopte ik stiekem op een wonder. Ik hoopte dat de inwoners van Florida op het laatste moment zouden kiezen voor Rubio, de man die als zoon van arme Cubaanse immigranten de American dream vertegenwoordigt en die droom levend wil houden voor de miljoenen Amerikanen die leven in armoede. Wie hard werkt, krijgt alle kansen van de wereld. Een krachtige boodschap.

Ik hoopte, tegen beter weten in, dat ze in ieder geval in Florida zouden inzien dat Trump geen goede presidentskandidaat is, al is het maar omdat hij Hillary Clinton nooit kan verslaan (peiling na peiling toont aan dat Clinton met een handvol procentpunten boven Trump eindigt als ze tegenover elkaar staan, terwijl Rubio van Clinton zou kunnen winnen).

Helaas. Trump heeft deze tweede Super Tuesday niet alleen Florida, maar ook North Carolina en bijna zeker Missouri gewonnen. Alleen Ohio is naar huidig gouverneur John Kasich gegaan. De flessen champagne zijn waarschijnlijk niet aan te slepen bij het campagneteam van Clinton. De race naar het Witte Huis wordt praktisch weggegeven door de Republikeinen. Daar schuilt een gevaar in voor Clinton, die in 2008 ook al dacht dat ze had gewonnen.

Hoe dan ook. Ik kreeg de afgelopen weken vaak de vraag wie ik zou steunen als Rubio uit de race zou stappen. Het antwoord is simpel: ik heb een endorsement gegeven aan Rubio en ik ga nu geen andere kandidaat endorsen. Het is goed zo. Rubio is 44. Hij kan het altijd nog een keer proberen over vier of acht jaar, als hij nog meer ervaring heeft opgebouwd. Rubio for president. Alleen nu even niet.

Foto: Gage Skidmore / Wikimedia Commons.