Het gaat niet goed met de campagne van Jeb Bush

De gedoodverfde kandidaat. Zo wordt hij gezien. De Republikeinse Hillary Clinton. Maar het gaat niet goed met de verkiezingscampagne van Jeb Bush.


Jeb Bush zit in de problemen. Of in ieder geval zijn campagneteam: een paar dagen geleden heeft Bush besloten om de salarissen van zijn team met 40 procent te verlagen en ook nog eens meer dan de helft van zijn personeel op zijn hoofdkantoor in Miami te ontslaan. Het geld dat Bush daarmee bespaart wil hij gebruiken in de staten waar al vroeg wordt gestemd: Iowa, New Hampshire en South Carolina. Als het daar niet goed gaat, is het over en uit voor Bush.

Het zit de voormalige gouverneur van Florida niet mee. En dat terwijl hij al voordat hij zich in de race mengde werd gezien als de frontrunner van de Republikeinen. Dat hij als frontrunner werd en door sommigen nog altijd wel wordt gezien, is niet zo gek.

De zoon en broer van wordt gesteund door veel grote donoren en, niet onbelangrijk, het establishment van de Republikeinse partij. Echter, in de peilingen scoort hij nu slechter dan Donald Trump, Ben Carson, Marco Rubio en nog een aantal anderen.

Volgens Conservative Review is oktober tot dusverre geen prettige maand voor Bush. De 24 miljoen dollar die zijn SuperPAC Right To Rise uitgeeft in de drie belangrijke eerste staten leveren weinig op, als je kijkt naar de peilingen van Real Clear Politics. Het geld levert slechts marginaal betere cijfers op. Een presidentskandidaat moet genoeg geld in de oorlogskas hebben zitten, maar geld is niet alles.

Een kandidaat moet ook aantrekkelijk zijn voor de achterban, en het wordt steeds duidelijker dat de saaie establishmentkandidaat Bush dat niet is, niet op dit moment in de campagne in ieder geval. Sowieso heeft hij te maken met de ene tegenvaller na de andere. Met het verzamelen van data voor de verkiezingen door het team-Bush gaat het ook al niet van een leien dakje.

Bush als de gedoofverfde kandidaat van de Republikeinen? Niet langer. Als dit nieuws één ding bewijst, is het wel dat niets vaststaat in aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2016. Het klinkt als een cliché, maar het kan echt nog alle kanten op. Wel zo spannend.

PS: Heb jij je al aangemeld voor de BKB-kickoff van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 10 november in de Melkweg?

Foto: Michael Vadon / Wikimedia Commons.