Het fenomeen Donald Trump verklaard

Donald Trump is de Amerikaanse Pim Fortuyn. Nee, hij is de Amerikaanse Geert Wilders. Eén ding is duidelijk: we kijken door een Nederlandse bril naar de presidentsverkiezingen. Maar waarom is Trump nou écht zo populair?

Sommige Amerika-watchers vinden het maar niks; voor Nederland unieke politici (Pim Fortuyn, Geert Wilders) vergelijken met de eveneens unieke Amerikaanse situatie met de inmiddels bijna onvermijdelijke Republikeinse anti-establishmentkandidaat Trump.

Campagnestrateeg Kay van de Linde maakte de vergelijking met Fortuyn onlangs nog in de Volkskrant. Ik vergeleek Trump eerder met Wilders. Als Amerika-watcher wil je inzichtelijk maken wat voor type politicus Trump is en waarom hij de voorverkiezingen in de ene na de andere staat wint. Die vergelijkingen zijn dus niet zo gek.

Methode-Wilders
Trump is in ieder geval niet vies van de methode-Wilders: hij gooit een stuk rood vlees in de (media-)arena en iedereen duikt erbovenop. Hij wil de Mexicanen laten betalen voor een muur tussen de VS en Mexico, Marco Rubio is maar een klein mannetje dat veel zweet en alle journalisten die hem niet goed behandelen zijn fout en verdienen een boycot.

De succesvolle zakenman laat zich niet in een hokje plaatsen. Hij is zowel links als rechts, net als Wilders. Ik heb daar moeite mee; ik hoop dat Rubio op 15 maart thuisstaat Florida en straks de Republikeinse nominatie wint. Rechtse Amerikanen zijn evenmin blij met Trump. Enfin.

Genoeg van Barack Obama
De kiezer steunt Trump natuurlijk niet alleen vanwege zijn aanvallen en slimme media-optredens. Dat is te makkelijk. Trumps principiële (linkse) kritiek op de vrije markt vindt een luisterend oor bij de Amerikaanse working class, die steeds meer banen ziet verdwijnen naar goedkope productielanden als Mexico, India en China.

Psycholoog Keith Ablow legt in onderstaand filmpje wat hem verder populair maakt. Kort samengevat: 1. De Trump-supporter is president Barack Obama en zijn softie-houding in de wereld zat. 2 De Trump-supporter heeft schoon genoeg van niet-authentieke Republikeinen in Washington DC die niet genoeg doen tégen Obama. 3. De Trump-supporter wil weer een president die trots is op Amerika en dat in alles uitstraalt.

Op de schop
Dat Trump het goed doet, is voor een deel pay back voor acht jaar Obama straks. Uit de exitpolls onder Republikeinse stemmers in Michigan blijkt dat de kiezer Trump waardeert omdat hij zegt waar het op staat en omdat hij een outsider is. De inhoud doet er verder niet zo toe. En Trump weet het. Imago is alles.

Het corrupte Washington DC moet op de schop, dáár draait het in de kern om. Een aantrekkelijke boodschap voor een steeds groter wordende groep boze en teleurgestelde Amerikanen.

Vanavond om 21:30 uur vertel ik meer over het fenomeen Trump bij het RTL Z-opinieprogramma Dunk.

Foto: Gage Skidmore / Wikimedia Commons.