Hé Amsterdam, waar zijn de vrouwen?

Na 71 jaar maakt de PvdA in Amsterdam eindelijk kans op een vrouwelijke lijsttrekker. Mogelijk is zij meteen ook de enige vrouwelijke lijsttrekker van de komende gemeenteraadsverkiezingen in onze hoofdstad.

PvdA-raadslid en fractievoorzitter Marjolein Moorman voert campagne voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Haar slogan: Met lef en liefde. Lef heeft ze in ieder geval, want ze zou zomaar de eerste vrouwelijke lijsttrekker in het 71-jarige bestaan van PvdA Amsterdam kunnen worden. Wat kunnen we zeggen, de sociaal-democratie is toch echt een mannending, hè?

Laten we eens kijken hoe het met de andere partijen gesteld is. De VVD in Amsterdam? Ah, daar zit lijsttrekker Eric van der Burg. Dan maar even verder kijken. De SP heeft Laurens Ivens, GroenLinks heeft Rutger Groot Wassink en het CDA heeft op dit moment nog niemand. D66 had een lijsttrekkersverkiezing, waar ook Dehlia Timman zich voor kandidaat stelde, maar zij legde het af tegen Reinier van Dantzig.

Gaan we dan in onze hoofdstad echt richting gemeenteraadsverkiezingen met maar één vrouwelijke lijsttrekker? Wacht, er is nog hoop! Wil van Soest was in 2014 de lijsttrekker voor de Partij van de Ouderen, en wie weet gaat ze wel voor een tweede termijn.

Alsnog, een score van (maximaal) twee vrouwelijke lijsttrekkers op acht partijen is karig, maar heel anders gewend zijn we het niet van de politiek. Met die lijsttrekkers gaat het niks worden, qua representatie van de vrouw gezien dan. Laten we dan naar de gemeenteraad in Amsterdam kijken. Op dit moment zijn van de 45 raadsleden 29 man en 16 vrouw. Dat is dus 65 procent vs. 35 procent. Beter dan het landelijke percentage waar maar 28 procent van de 8.900+ gemeenteraadsleden vrouw is. Dat percentage is zelfs nog nooit hoger geweest.

In Groningen liepen ze tegen hetzelfde probleem aan. Daar zitten 13 vrouwen en 26 mannen in de raad. Daarom zijn ze gestart met de campagne: Raad zoekt Vrouw. De gemeenteraad zou immers een afspiegeling moeten zijn van haar inwoners, om die inwoners ook goed te kunnen vertegenwoordigen.

Toch ontving het initiatief hoon vanuit de JOVD (de jongerenafdeling van de VVD) in Groningen. “Vrouwen zijn even capabel als mannen en hoeven niet extra hulp te krijgen om in de raad te komen,” aldus de vicevoorzitter van de JOVD. Leuk bedacht hoor, maar als vrouwen even capabel zijn, waarom wordt de (lokale) politiek dan nog steeds gedomineerd door mannen?

Deze uiteenzetting van POLITICO legt enigszins uit waarom vrouwen zich niet snel kandidaat stellen. Wat blijkt, is dat het helpt om vrouwen actief te vragen. Dit onderzoek stelt zelfs dat om de poorten voor de politiek te openen en te zorgen dat vrouwen politiek gelijk worden “het hele systeem dat kandidaten kiest en ondersteunt, moet veranderen”.

Een concreet voorstel is dat partijen beginnen met het actief scouten van vrouwelijk talent of de scouting te intensiveren als ze dat al doen. Zelfs onze Neelie is inmiddels voor quota die, blijkt uit recent onderzoek, juist incompetente mannen eruit zouden filteren.

O ja, en PvdA’ers. Stem even op Marjolein Moorman. Het is tijd voor meer lef en liefde.

Foto: PvdA Amsterdam / Facebook.