Glimlachend spreken over gelukszoekers. Wat een grap!

De PvdA en de VVD zijn er uit: bed, bad en brood mag een beperkt aantal weken mits de uitgeprocedeerde asielzoeker meewerkt aan zijn vertrek. Beide partijen hebben zichtbaar moeite dit wankele compromis te verdedigen. Maar het kabinet is in ieder geval niet gevallen en beide partijen kunnen opgelucht ademhalen.

Wat mij het meest opviel in de discussie over vluchtelingen is het totale gebrek aan menselijkheid. Er werd over vluchtelingen gesproken alsof het om een andere soort gaat. Alsof de vluchteling een soort abstract voorwerp is waar we ook nog eens geld aan kwijt zijn. Halbe Zeilstra vertelt lachend dat bad, bed en brood een aanzuigende werking heeft en Mark Rutte, die immer goed gemutst is, laat zijn vrolijkheid niet wegvegen door het zielige verhaal van een Syriër die alles wat hij lief had verloor.

Het luchtige en vrolijke imago van de VVD mag zelfs als het over zeer ernstige zaken gaat niet wijken. Waarschijnlijk heeft de mediatrainer van de fractie uitgelegd dat je immer vrolijk moet zijn. Want met optimisme en blijmoedigheid win je de kiezer voor je en de volgende verkiezingen zijn toch altijd weer dichterbij dan je denkt!

In de meeste gevallen werkt het ook vast en zeker. Maar bij deze doe ik een oproep aan alle VVD’ers van Nederland: glimlach met mate. Sommige kwesties stemmen nu eenmaal niet vrolijk. Dat geldt ook voor de vluchtelingenproblematiek. Hoe je daar ook tegenaan kijkt, behandel het in ieder geval met gepaste ernst. Ik kan het in ieder geval niet aanzien dat er glimlachend wordt gesproken over ‘gelukszoekers’, terwijl het streven naar geluk de hedonistische VVD zelf ook niet vreemd is.

Dus Mark en Halbe, sla het advies van je mediacoach in de wind, denk even niet aan de volgende verkiezingen en geef vluchtelingen de ernst die ze verdienen.

Foto: Rijksvoorlichtingsdienst / Wikimedia Commons.

Noortje Jacobs
Noortje (1983) is communicatiewetenschapper en filosoof en werkt sinds 2011 bij BKB. Daar geeft ze advies bij het Deltaprogramma IJsselmeergebied en werkt ze voor Jet-Net aan het verbeteren van het bètaonderwijs. In haar eigen tijd zet ze zich in voor stichting Femmes for Freedom en GroenLinks.