‘Gender equality benefits us all’ – Women deliver

Illustraties door Moze Mertens.

BKB’ers Bianca Pander, Kathelijne Niessen en Moze Mertens waren bij de conferentie van Women Deliver in Vancouver, Canada. Ze delen met jullie de meest uitdagende, progressieve en inspirerende sprekers van de grootste conferentie over gendergelijkheid ter wereld. In deel 1 van deze reeks blogs, vertelt Kathelijne de verhalen van Maryam Monsef, Wade Davis en Natasha Mwansa. Met illustraties van Moze Mertens.

Maryam Monsef

‘Leading by example makes a difference.’

De Canadese Maryam Monsef (1985!) is een heleboel ‘firsts’. Ze is de eerste moslim en eerste Afghaanse/Canadese minister. In 2015 werd ze benoemd tot ‘Minister of International Development and Minister for Women and Gender Equality’. 

Met trots vertelt ze dat Canada de nr. 1 investeerder is in vrouwenrechten-organisaties. Het goede voorbeeld geven is cruciaal. Volgens Monsef moeten we de huidige pushback op emancipatie accepteren. Het is onderdeel van de weg omhoog. Het betekent dat we iets goed doen. Er was sprake van een pushback toen vrouwen het stemrecht kregen. Op het moment dat vrouwen massaal gingen werken en ook nu we in meer machtsposities terecht komen. Als politicus put ze hoop en kracht uit de jonge generatie. 

‘We will not go backward, only forward.’

Wade Davis

‘Women don’t need to be empowered, they already have power.’

Wade is een voormalig NFL-speler. Nu werkt hij o.a. als consultant bij de NFL en geeft hij inclusieve leiderschapstrainingen voor coaches en spelers maar ook aan werknemers binnen grote corporate organisaties. Hij spreekt tijdens een sessie over #metoo op de werkvloer en start met een vlammend betoog over hoe mannen onderwezen moeten worden over vrouwen:

‘Most men don’t read books about, or read books written by women. Your lives are foreign to us. We are trained to seduce, dominate and want women. Part of my job is to talk differently about women. A big step as men is to own up to this reality, to acknowledge that we are trained this way. That is really hard. We need to have difficult and intimate conversations with men. That starts at the top. Men at the top need to be educated and if they don’t want to, they obviously don’t care. I want to push men to stand in solidarity with women. If you call yourself an ally, it means that you are doing women a favor. But gender equality benefits us all.’ 

‘We are trained to seduce, dominate and want women.’ 

Natasha Mwansa

‘Power is what you decide to make of it. I demand that power.’

De 18-jarige Natasha Mwansa zit tussen vier staatshoofden op het hoofdpodium tijdens de grote opening van het congres. In de zaal zitten ongeveer 4000 mensen. Ze studeert aan de Universiteit van Zambia en is een activist voor de rechten van jongeren en vrouwen.

Als ze het woord krijgt, kijkt ze de zaal in en zegt: ‘I feel more powerful when I stand.’ Ze staat op en begint een overdonderende speech over waarom er moet worden geïnvesteerd in meisjes en jonge mensen in het algemeen. Het moet klaar zijn met beloftes, tijd voor actie. Zonder stotteren of aarzeling en een kracht waar je u tegen zegt. De wereldleiders om haar heen kunnen alleen maar staan en klappen.

Natasha for president. 🙌

Meer lezen over Women Deliver? Volg BKB op Instagram en houd de Campaign Watch in de gaten: binnenkort verschijnen er nog meer inspirerende verhalen van dit congres.

Kathelijne Niessen
Kathelijne is campagnestrateeg bij BKB. Ze groeide op in Brussel en behaalde haar BSc Politicologie en MA Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. In 2008 vertrok ze naar Chicago om Barack Obama te helpen bij zijn verkiezingscampagne. Acht jaar later werkte ze in Denver, Colorado aan de campagne van Hillary Clinton. In 2018 volgde ze de midterms vanuit New York.