Foppe en de Mars naar het Binnenhof

Een Mars naar het Binnenhof. Na een avond debatteren bij de opening van fraaie nieuwe provinciehuis in Leeuwarden ging voetballegende Foppe de Haan volop los. De bezuinigingen op het bewegingsonderwijs in de jaren ’80 van de vorige eeuw was de grootste politieke blunder van na de oorlog.

Politieke partijen missen kennis en inzet als het gaat om het oplossen van de echte problemen in de Nederlandse Volksgezondheid: te dikke kinderen die te weinig bewegen en het maar blijven bezuinigen op sportfaciliteiten in Nederland. Er moet een minister van Sport komen. Niet zo eentje die Sport er maar even bijdoet maar iemand die heel Nederland enthousiast weer in beweging kan krijgen. Ook goed trouwens voor het chagrijn in Nederland: in een gezond lichaam zit ook een gezonde geest.

Ik durfde als dagvoorzitter Foppe amper te onderbreken, zijn scherpe betoog werd door de aanwezigen ademloos beluisterd. Foppe de Haan, geflankeerd door schaatscoach/arts Ingrid Paul, wilde zo snel mogelijk met andere topsportcoaches als Toon Gerbrands en Joop Alberda naar het Binnenhof om de politiek duidelijk te maken dat er een (sport) wereld te winnen is door nu eindelijk door te pakken. Een charismatische sportbewindsman en concrete plannen. Hij noemde het gekscherend een Mars op het Binnenhof.

Het is wat je veel hoort: politici spreken vooral met allerlei beleidsfiguren die als het bijvoorbeeld om sport gaat vaak niet weten of er zand of lucht in een voetbal zit. Op het officieuze Ministerie van Sport op Papendal is het papier geduldig en wordt de ene nota na de ander geproduceerd. Ex topsporters en sportmarketeers dromen van Olympische Spelen in Amsterdam in 2028 en staan geen moment stil bij de echte problemen in de sport. De zwembaden die moeten sluiten. Gezinnen voor wie sportbeoefening een luxe is en die de Olympische wereld vooral zien als een ver-van-mijn-bed show.

Foppe de Haan heeft daar niks mee. De zwaar gesubsidieerde provinciale Olympisch Vuur-projecten ziet hij als verspilling en in de wereld van de echte sporthelden moet de politiek terug naar de basis: luisteren naar de mannen die letterlijk met hun poten in de modder staan. De Foppes van de wereld.

Ook hier is sport weer een fraaie metafoor van hoever politiek in ons systeem afstaat van “de straat”. Foppe de Haan is politiek altijd zeer uitgesproken. Waarschuwde jaren geleden al voor Geert Wilders en staat nu vol ongeduld te trappelen om met andere toppers de politiek aan te moedigen om via de Sport echt wat te doen aan de problemen in Nederland. Van de steeds meer uitdijende begroting van Volksgezondheid tot het verminderen van de criminaliteit op straat.

Laat nou deze campagne eens de Foppes met oplossingen aankomen. Steek nou eens een open haard aan met beleidsnota’s en laat de politiek nou eens topcoaches als Foppe de Haan of Joop Alberda meedenken met de grote vraagstukken. De mannen met modder aan de poten die al zoveel jaren niet meer gehoord zijn. Die wel weten hoe succes smaakt en hoe een land Goud kan winnen. Op naar het Binnenhof Foppe!

Jaap Stalenburg
Jaap Stalenburg (1959) is communicatie-strateeg. Columnist bij het blad Helden en SportNext. Verder kritisch PvdA-lid en regelmatig panellid op Radio 1 en BNR. Werkte voorheen als manager Public Relations bij TVM Verzekeringen, en daarvoor jarenlang in de journalistiek; van parlementair verslaggever bij Veronica Nieuwsradio en voetbalcommentator bij NOS Langs de Lijn tot eindredacteur Sport bij RTL Televisie en Hoofd Nieuws en Sport bij de Limburgse regionale zender L1.