Fight for $15: een Amerikaanse campagne met voet aan de grond in Nederland

We roepen het al een tijdje bij de vakbond. Wij gaan winnen.

Sinds 2015 voeren we bij de FNV actie om het jeugdloon af te schaffen. Met onze campagne Young & United weten we duizenden jongeren te organiseren en te activeren om de straat op te gaan. Al deze jongeren hebben één gezamenlijk doel: een volwassen loon vanaf 18 jaar. Een succesvolle campagne waar met een schuin oog naar de Amerikaanse tegenhanger wordt gekeken.

In de Verenigde Staten is de beweging Fight for $15 actie aan het voeren om het minimumloon te verhogen naar een living wage van 15 dollar. Alleen al het afgelopen jaar gingen in meer dan 200 steden in totaal ruim 60.000 mensen de straat op. Het werd de grootste demonstratie van laagbetaalde werkers in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Mét resultaat. Dit jaar wordt het minimumloon in veertien (!) staten verhoogd, onder andere bij grote winkelketens als Walmart en Target.

Young & United heeft natuurlijk meegekeken met deze grootse campagne in de Verenigde Staten. Ook hier in Nederland zijn er al fantastische resultaten geboekt: gemeentes schaffen één voor één het jeugdloon af. Bedrijven en sectoren gaan ook mee. Zo krijgen 18-jarigen bij onder andere de Bijenkorf en in de sectoren sport en recreatie al het volwassen minimumloon uitbetaald. Maar we zijn er nog lang niet. Daarom slaan Young & United en Fight for $15 nu de handen ineen.

Ben je benieuwd hoe een (jongeren)vakbeweging het land kan veranderen? Woensdagavond 13 januari is er in de Burcht te Amsterdam een meeting tussen de jongeren van Young & United en de fastfoodwerkers van Fight for $15. Er wordt tijdens deze avond stilgestaan bij de successen en raakvlakken van beide campagnes, zoals het bestaansminimum en het scheve verdienmodel van grote bedrijven als McDonald’s.

Wil je erbij zijn? Stuur dan een mail naar vragen@youngandunited.nl!

Foto: Crusier / Wikimedia Commons.