‘Failliet van oude politiek!’

Gratis advies aan PvdA voorzitter Hans Spekman: kies voor de fluwelen revolutie. Reken af met de gijzeling van de partij door beroepsbestuurders, regenten, lokale afdelingen en gewesten waar een handjevol ‘diehards’ partijdemocratie ziet als middel om de eigen zakken te vullen of om uit ijdelheid aan het pluche te plakken.  Eigenlijk zou er weer een Nieuw Links revolte moeten komen en laten we die dan eens Vrolijk Links noemen.

Wie de deplorabele toestand ziet waarin de PvdA verkeert, weet dat de Nederlandse politiek dringend aan vernieuwing toe is. De politiek is gegijzeld door populisten op de linker- (SP) en rechterflank (PVV). Iedereen die de ambitie heeft om op de kandidatenlijst van een politieke partij te komen, moet radicaal gaan vernieuwen. Sterft gij oude vormen en gedachten uit de Internationale moet wel heel letterlijk genomen worden in een wereld die zo in beweging is dat er van politici meer wordt gevraagd dan ooit. Verbinders van nieuwe community ‘s. Authentiek. De kiezer anno 2015 rekent per dag af met volksvertegenwoordigers. De tijd van een keer in de vier jaar rode roosjes uitdelen op de markt en onhandig met kiezers in debat gaan, werkt nu niet meer.

De Partij van de Arbeid is op dit moment in staat van ontbinding. En dat doet pijn. Als je dan vervolgens jezelf meldt om in de afdeling (Heerenveen) of desnoods in de Provinciale Staten (Friesland) actief te worden, dan sluit de partij zich als een oester. Partijleden blijken gewend te zijn onderling baantjes te verdelen. De kandidatenlijst van de PvdA voor de Provinciale Staten Friesland bestaat uit kleurloze ex-bestuurders en notoire plucheplakkers, die er vooral zijn er om de bestuurders het niet zuur te maken. Een garantie voor een nederlaag. De kiezer is al lang afgehaakt, dat zie je ook aan de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Bij tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen in het Friese Heerenveen was er sprake van een opkomst van 40% en dan kun je rustig discussiëren over de vraag of er nog democratische legitimiteit is.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen ziet tandenknarsend toe hoe de gemeentesecretaris van een buurgemeente als statenlid namens de PvdA bovenop het politieke en bestuurlijke proces op het provinciehuis zit en niet alleen een behoorlijke kennisvoorsprong heeft maar ook alle tijd heeft om zaken te doen met GS. De goede man is zelfs fractievoorzitter van de PvdA en hoopt via de politiek in beeld te komen voor een burgemeesterschap. Andere kandidaten op de Friese lijst haken af als ze geen Gedeputeerde worden en vinden zich te goed voor 4 jaar in de Statenbanken.

Hans Spekman zwijgt in alle talen. Hoe onzuiver wil je het hebben als oprechte democraat?

Het failliet van de Partij van de Arbeid in 2014 zit in de tijdgeest. Ik geloof wel degelijk dat de netwerkmaatschappij steeds meer invloed krijgt op politiek en bestuur. Nieuwe politici die snel kunnen schakelen op Social Media zijn hard nodig. Zij snappen ook de mechanismes van de media en zijn niet bang zijn om populisten tegengas te geven in plaats van mee te bewegen met de politieke roeptoeters Roemer en Wilders. Er begint in Nederland een ondernemende generatie te ontstaan die wel klaar is met doemdenken en die vooral klaar zijn met politici die niet meer visie hebben dan de koppen in de krant.

Premier Mark Rutte merkte in de Kerkdijk-lezing terecht op dat Nederland meer is dan een land in crisis waar de zuurheid de boventoon voert. Nederlanders hebben een steeds hoger opleidingsniveau en zijn mondiger en vooral zelfstandiger. Jongeren beginnen als ZZP-ers en Nederland scoort hoog in mondiale rankings als het gaat om succesvolle start-up’s in app- en game’s. Ze zijn ook veel meer zelfredzaam en hebben de politiek niet meer nodig. Digitale netwerken zijn de nieuwe community’s waar kennis wordt gedeeld en liefde wordt bedreven. Van Appelscha tot Singapore.

De grote uitdaging voor de politiek is aansluiting te vinden bij die nieuwe wereld die iedere dag groter wordt. Geen elite van hoger opgeleiden, maar ook AOW’ers en huisvrouwen zijn digitaal met elkaar verbonden en hebben weinig boodschap meer aan wat er in de Tweede Kamer, Provinciehuis of Stadhuis wordt bedacht. De grote groepen ZZP’ers die niet ‘zielig’ zijn, maar bewuste ondernemers en daarbij niet met onnodige regels dwars gezeten willen worden.

Die revolutie voltrekt zich in stilte. De ‘oude politiek’ die botst met de nieuwe wetten van de netwerksamenleving. Politici die volop Twitterend ‘zenden’ maar nooit antwoorden en zo het failliet van het systeem bloot leggen. De politiek die over procentjes meer of minder uren bezig kan zijn, maar onbekwaam is om Dynamisch Nederland vooruit te helpen. Die zich door populisten laat gijzelen en niet zelfbewust de strijd aan gaat. Technocraten voor wie politiek geen missie meer is, maar een nuttige aanvulling op hun CV.

Circus Democratie 2015 is iets van vervlogen tijden. Zonder ingrijpende revolutie ten dode opgeschreven. Is D66 daar bijvoorbeeld niet lang geleden voor opgericht? Of is Lodewijk Asscher iemand die de tekenen des tijds vertaalt in een ‘fluwelen revolutie’? Stiekem hoop ik op het laatste.