‘Eén Valcke maakt nog geen winter’

Volgens verschillende Nederlandse media (NOS, RTL) zou de FIFA vanochtend hebben gezegd dat het WK 2022 niet in de zomer wordt gehouden. Maar dit statement kwam van Jérôme Valcke, en als je nu van iemand zijn uitspraken niet als feit moet aannemen zijn het die van Valcke wel.

Valcke gaat ook niet over de verplaatsing van het WK 2022. Hij is secretaris-generaal, en daarmee hoofd van het uitvoerende orgaan van de FIFA. Het uitvoerend comité van de FIFA, de wetgevende macht, neemt de beslissing wanneer het WK wordt gehouden. Jim Boyce, vice-president van de FIFA en lid van het uitvoerend comité, reageerde vandaag direct dat er nog helemaal geen beslissing over het WK2022 is genomen.

Er spelen dan ook vele belangen voor het WK2022. Het mag de Olympische Spelen in februari dat jaar niet in de weg zitten. Er is ook al een toezegging gedaan dat het niet tijdens Kerstmis en Oud en Nieuw wordt gehouden. De uitzendrechten zijn al verkocht, en FOX heeft zowel de rechten van de Super Bowl (eerste week februari) als het WK. En de 54 nationale voetbalbonden in Europa hebben al ingestemd met een WK buiten de zomer, niet dat het per se te warm voor de voetballers zou zijn maar vooral voor de fans binnen en buiten de stadions.

Dat Pierre van Hooijdonk vandaag reageert dat ‘we met zijn allen voor de gek zijn gehouden, omdat de FIFA best wist dat verkoeling in de stadions niet kon’, doet dus helemaal niet ter zake. Het gaat meer om de fans, die bij fanzones met tienduizenden op elkaar voetbal aan het kijken zijn. Jan van Halst dacht vooral aan de competities die in de winter normaal gesproken doorlopen. ‘Nu moeten al die competities worden omgegooid, want zo’n beetje elke competitie heeft wel wat internationals.’ Maar er zijn genoeg competities die zich juist in de zomer afspelen, en dus normaal gesproken dit probleem altijd al hebben tijdens een wereldkampioenschap voetbal. En de Afrika Cup speelt zich iedere twee jaar al af tijdens de wintermaanden. Dát kan het probleem dus niet zijn.

Wat het probleem wel is, zijn de FIFA-verkiezingen volgend jaar. De strijd gaat naar alle waarschijnlijkheid tussen Joseph Blatter (huidige FIFA-voorzitter) en Michel Platini (huidige UEFA-voorzitter). Tijdens de stemming voor het WK2022 ging de voorkeur van Blatter uit naar de Verenigde Staten, en die van Platini naar Qatar. Dat de rechterhand van Blatter, Jérôme Valcke, vandaag voor zijn beurt spreekt (Platini zit in het uitvoerend comité), heeft daarom vooral politieke bijbedoelingen. Blatter moet volgend jaar de strijd winnen van Platini, en kan bij ieder mediamoment over Qatar nu aangeven dat het de schuld van de Fransen is dat we zitten opgescheept met een WK in Qatar.