Een kijkje in de toekomst: maatschappelijke trends om te volgen in 2019

Credit: Bart Maat. Omschrijving: ACT, 2018.

De midterms in de VS, de opkomst van nepnieuws en de nasleep van #metoo: we hadden in 2018 genoeg onderwerpen om over te schrijven. Inmiddels is 2019 aangebroken en het belooft weer een maatschappelijk bewogen jaar te worden. Benieuwd welke maatschappelijke ontwikkelingen de BKB’ers komend jaar blijven volgen? Lees dan snel verder.

Moze Mertens: “Ik ben geobsedeerd door het feit dat er nog geen vrouwelijke minister-president is geweest in Nederland. Ik kan daar niet bij. Ik wijd mijn scriptie voor de Kunstacademie hieraan, omdat ik van mening ben dat het achterhaald is om te denken dat het vanzelf wel zal gebeuren. Als het vanzelf zou gaan, was het al wel gebeurd. Ik ben deels positief, omdat ik zie dat er meer en meer over vrouwen in de politiek wordt geschreven, maar aan de andere kant is dat mijn bubbel. Er moet nog zoveel veranderen. Ik weet niet hoe het verder gaat, maar ik weet wel dat ik ermee verder ga en het er meer en meer over wil gaan hebben. Communiceren wat hier nou eigenlijk gebeurt en wat moet veranderen.”

Rewan Jansen: “Kunst: de spiegel van en voor de samenleving. Banksy bedacht om zijn kunstwerk te vernietigen. Voor de neuzen van de rijksten. Het lukte hem. Eigenlijk semi, want het hele werk had in slierten moeten eindigen. Het was een middelvinger naar de kunstwereld. Alleen diezelfde vinger zorgde ervoor dat het werk nog meer waard werd. Symbolisch wel. Ik blijf hem daarom volgen. Want dit soort maatschappijkritische kunstenaars: daar kunnen we er niet genoeg van hebben.” 

Yasmine Abiadh: “2018: een jaar waarin ik de body positivity beweging nog dichter op de voet ben gaan volgen en zag dat de discussie in de media steeds openlijker werd gevoerd. Zo gingen de hashtags #happyisnotadresssize en #fuckyourbeautystandards viral op Instagram, zond NTR de documentaire ‘Niet gezond meer’ uit over orthorexia en dreef modeblad Linda de spot met het perfecte lichaam in haar photoshopnummer. Zelfliefde werd gevierd en kritiek op het stereotype schoonheidsideaal flink afgestraft. Het debat ontplofte dan ook bij de release van het boek ‘Sexy, but tired, but sexy’ van influencer Jamie Li, waarin harde en seksistische uitspraken werden gedaan over hoe het vrouwelijk lichaam eruit moet zien en waarvoor (lees: voor wie) het dient. Al snel werd Li hiervoor aan de schandpaal genageld en waren we het allemaal eens over de verwerpelijkheid van haar beweringen.

Ik verwacht de opkomst van de term body neutrality: simpelweg vrede hebben met het lichaam dat je hebt

Inmiddels is er een nieuwe tendens zichtbaar in de media: namelijk de bekritisering van het concept body positivity en het idee dat er vooral een lucratieve marketingstrategie achter zit voor grote cosmetica- en modemerken. Zo wordt er geklaagd dat we ook hier weer in doorslaan en de beweging stilaan kracht verliest door de vele ‘inspirerende’ lichaamspositieve wijsheden die ons worden opgedrongen. Ik ben benieuwd hoe dit gesprek zich in 2019 gaat ontwikkelen en verwacht de opkomst van de term body neutrality: simpelweg vrede hebben met het lichaam dat je hebt, in plaats van het te haten of waarderen.”

Jeffrey de la Fuente: “Waarom presteren jongens in het onderwijs slechter dan meisjes? Ik hoop voor 2019 op antwoorden én oplossingen voor dit ‘jongensprobleem’. Een mogelijke verklaring is dat het huidige onderwijs te zeer is gericht op meisjes en ‘meisjesgedrag’ (lees: samenwerken, ‘talig’ leren, nauwkeurigheid etc.). Jongens zouden meer sturing nodig hebben dan meisjes, en meer behoefte hebben aan fysieke activiteit. Dat is slechts het vermoeden in onderwijsland, maar zwart op wit staat het nog niet. Daarom doet de Onderwijsraad op verzoek van de Kamercommissie van Onderwijs onderzoek naar het verschil tussen jongens en meisjes in het onderwijs. Zijn jongens en meisjes werkelijk gebaat bij een verschillende aanpak? Lijden de jongens onder de feminisering van het onderwijs? Spelen andere zaken een rol? En is het dan een taak van de overheid om te proberen verschillen tussen jongens en meisjes te doen afnemen? Zoveel vragen en zoveel antwoorden om naar uit te kijken.”

Esther Schussler: “Komend jaar blijf ik de discussie rondom #MeToo volgen. In oktober 2017 ging de hashtag voor het eerst viraal rondom de beschuldigingen van Harvey Weinstein. Inmiddels is hij door tientallen vrouwen beschuldigd en lopen de rechtszaken. In 2019 zal bekend gaan worden of Weinstein voorgoed achter de tralies wordt opgesloten.”

BKB wenst je een gelukkig 2019! 

 

 

 

 

Redactie BKB Campaign Watch
BKB Campaign Watch is een blog voor politieke junkies en voor al die anderen die nieuwsgierig zijn naar de werkingen van politieke, maatschappelijke en commerciële campagnes.