Een dominee, koopzondagen en oer-Hollandse #ophef

Een dominee uit Waddinxveen riep via Facebook zijn achterban op in een peiling van lokale politieke partijen tegen koopzondagen te stemmen. Seculiere verontwaardiging was zijn deel, waarna de dominee zijn oproep verwijderde en excuses maakte. Hij gaf zich wel erg makkelijk gewonnen.

Je zou zeggen dat in een dorp waar slechts 56 procent van de inwoners de moeite neemt om te stemmen voor de gemeenteraad elke vorm van politieke en maatschappelijke betrokkenheid van burgers welkom is.

Jan Peter Stoel, voorganger van de lokale Hersteld Hervormde Gemeente, is zo’n maatschappelijk betrokken burger. Toen hij vernam dat lokale politieke partijen een internetpeiling publiceerden over koopzondagen, riep Stoel via Facebook medechristenen op tegen te stemmen.

Misbruik
Het AD berichtte maandag over deze ‘ongepaste’ actie om de peiling te ‘beïnvloeden’. Raadslid Halvard Jan Hettema (PvdA/GroenLinks) liet optekenen dat Stoel met de actie ‘misbruik maakt van zijn positie als predikant’. Ook andere pleitbezorgers van de koopzondag gaven blijk van hun ongenoegen.

Zou het ook ongepast zijn geweest als Stoel voorzitter was van de winkeliersvereniging en zijn mede-ondernemers had opgeroepen vóór te stemmen? Zou hij dan ook ‘misbruik’ hebben gemaakt van zijn positie? Natuurlijk niet. Het was de inhoud en de boodschapper die media en politici niet aanstond.

Verdiende loon
Misbruik? De predikant maakt simpelweg gebruik van zijn positie. Dat is zijn goed recht. En aangezien een nuchtere houding bij journalisten tegenwoordig nog moeilijker te vinden is dan het lichaam van Jimmy Hoffa, vroeg de redacteur in kwestie de politicus natuurlijk niet sinds wanneer het de taak van de politiek is om te bepalen wat gepast gedrag is voor een dominee en wat niet.

Toegegeven, Stoel schoot een beetje door in zijn enthousiasme door ook mensen van buiten Waddinxveen aan te moedigen tegen te stemmen. Maar bemoeienis van buiten is eigenlijk je verdiende loon als je als politicus te lui bent om met je koopzondagenquête de markt op te gaan, en kiest voor een knullige internetpeiling – die zonder inmenging van Stoel waarschijnlijk nog minder representatief zou zijn geweest (70 procent stemde uiteindelijk voor ruimere zondagsopenstelling).

Verrassing
Een storm in een glas water dus, waarin – zoals wel vaker – het enige bewijs van ‘ophef’ bestond uit het artikel dat de ophef creëerde. Het had daarbij kunnen blijven, wil het niet dat dominee Stoel nog een verrassing voor zijn tegenstanders in petto had.

Geschrokken van de reacties verwijderde Stoel niet alleen het bericht van Facebook, maar vond hij het ook nog eens nodig spijt te betuigen. Het was, zo stelde hij tegenover het Reformatorisch Dagblad, ‘zeker niet’ zijn bedoeling geweest ‘om een campagne tegen koopzondagen te beginnen’.

Nee, stel je vóór: een dominee die ageert tegen koopzondagen.

Terug in je hok
In plaats van dat hij staat voor zijn zaak en uitlegt dat hij als vrij burger slechts gebruikmaakt van de mogelijkheden die hem door zijn volksvertegenwoordigers worden geboden, gaat hij al liggen voordat er ook maar een kogel is afgevuurd. En zo sloft hij terug naar waar links-liberale media en politici dominees graag zien: in hun hok. Af, koest.

Daarmee gaf Stoel onbedoeld een waardevolle campagnetip aan politici die strijden voor meer koopzondagen. Laten christenen van zich horen? Blaf één keer en ze trekken zich als de wiedeweerga terug. Succes gegarandeerd!

Foto: Google Maps.