Duimpje omhoog

Vorige week was de week van vlogger. Eerst was er een vlogger die een schop kreeg van de cameraman van Gerri Eickhof (“duimpje omhoog voor de joetoep!”). Een paar dagen later sprong een vlogger op een rijdende trein. En weer even later knepen een paar vloggers in tieten voor geld.

En nu vindt heel Nederland vloggers kut. En niet zo’n beetje ook. Nog even en er wordt geroepen dat alle vloggers terug moeten naar hun eigen land, dat vloggen een linkse hobby is en dat een Amerikaanse presidentskandidaat een grote digitale muur moet bouwen om vloggers buiten de deur te houden.

Wat sommige media alleen niet helemaal begrepen is dat niet alles op YouTube een vlog is. Een vlog is waar iemand z’n eigen koppie staat te filmen. YouTube is een videoplatform van Google waarop elke minuut 300 uur aan beeldmateriaal wordt geüpload. Slechts een deel daarvan bestaat uit vlogs.

Bovendien valt het allemaal wel mee met de vloggers. “Er zitten ook wel goeie tussen.” Zo is Nederlands grootste vlogger Enzo Knol de ideale schoonzoon die al van slag raakt als hij uit z’n slaap wordt gewekt. En zelfs onze eigen Mark Rutte vlogt. Al bakt hij er met zijn 443 views niet veel van, dus misschien dat hij ook eens voor geld in tieten moet knijpen. Duimpje omhoog!

Wat ik die vloggers moet nageven is dat ze wel sterren zijn in schaamteloze zelfpromotie. De trap van Gerri’s cameraman werd ruim 200.000 keer bekeken en de treinsurfer scoorde zelfs 360.000 kijkers. Afhankelijk van de waarde van de video’s verdien je gemiddeld een euro per 1.000 views. Zo verdiende Willem de treinsurfer dus ongeveer 360 euro – en een gratis treinreis naar Molenhoek!

Nou denk ik dat ik binnenkort ook maar eens ga vloggen. Op dit account. Subscribe, comment en vergeet niet: duimpje omhoog!