Draken, aliens en lasers: zo voert een Canadese kandidaat een bizarre maar briljante campagne

Weg met de saaie campagnefilmpjes van politici die vanuit hun keuken of huiskamer een afgezaagd verhaaltje houden. Wyatt Scott uit Canada laat zien hoe het ook kan. In zijn filmpje onthoofdt hij een draak en gebruikt hij zijn laserogen om een robot te vernietigen. Nice.

Het saaiste aan verkiezingscampagnes zijn altijd de campagnefilmpjes van kandidaten. Althans, in Nederland. Als je niet in slaap valt als zo’n spotje voorbijkomt denken campagneteams al dat ze het goed hebben gedaan. Nee, aan de overkant van de oceaan doen ze het toch wat beter. Denk maar aan de Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz die zijn bacon crispy maakt met een machinegeweer.

Of aan Wyatt Scott uit Canada, die zich voor de verkiezingen van 19 oktober heeft gemeld als onafhankelijke kandidaat voor zijn district Mission Matsqui Fraser Canyon. Hij heeft drie concurrenten uit een grote en twee kleinere partijen (Conservative, Liberal en Green). De kans dat hij de verkiezingen wint is minimaal (de Conservatieven staan er het beste voor), maar met zijn bizarre campagnefilmpje heeft de voorheen onbekende Scott zichzelf wel op de kaart gezet.

Het filmpje met Scott op een draak, Scott al handen schuddend met een alien, en Scott die met zijn laserogen een robot vernietigt is meer dan 1,2 miljoen keer gekeken in de afgelopen weken. Het is absurd en briljant tegelijk; er is geen andere kandidaat die zoveel aandacht weet te krijgen voor zijn campagne. De concurrentie kan nog wat van Scott leren. In plaats van slaapverwekkende filmpjes maken voor hooguit een paar duizend kijkers moeten politici en hun campagneteams, ook in Nederland, eens goed nadenken over hoe ze een viral campagne kunnen opbouwen.

Overigens, voor wie twijfelt: ja, Scott is echt een serieuze kandidaat. “My name is Wyatt Scott and I’m running for parliament as an independent candidate for Mission Matsqui Fraser Canyon. We all know politics are corrupt so lets do something about it. Put an independent in the house.”