Donald Trump kan bijna niet meer winnen

Let’s face it. Hillary Clinton wordt de volgende president van de Verenigde Staten. De Republikeinen moeten zich herbezinnen. Wat moet er gebeuren na de periode-Trump?

De race is gelopen. Hoewel Donald Trump tegen alle verwachtingen in de Republikeinse tegenkandidaten in de primaries heeft verslagen, en hij in theorie Hillary Clinton nog kan verslaan over drie weken, is de kans minimaal dat hij de verkiezingen wint. Om precies te zijn: volgens Nate Silver van FiveThirtyEight is de kans dat Trump wint 15,2 procent. Clinton lijkt zo ongeveer iedere swing state te winnen, terwijl ze er niet eens zoveel nodig heeft. Ze staat immers al op een flinke voorsprong door grote en traditioneel blauwe staten.

Trump doet het slechter dan Mitt Romney in 2012 bij vrijwel iedere kiezersgroep: mannen, vrouwen, blank, zwart, jong, oud, etc. Echter, en dit is en blijft een dingetje in de politiek en de media, Trump is steeds zwaar onderschat. Zitten de peilingen er niet naast? Het zou kunnen. Hij spreekt nieuwe kiezers aan, voldoet totaal niet aan de clichés van een Republikein (hij is eigenlijk een ‘rechtse’ versie van de socialistische Democraat Bernie Sanders), is onvoorspelbaar en kan nog voor een verrassing zorgen. Daar is hij meester in. Niet dat elke verrassing goed uitpakt, maar toch.

Twee recente verrassende acties: hij stelt voor dat Clinton en hijzelf een drugstest ondergaan voor het derde debat aanstaande woensdagnacht Nederlandse tijd, omdat Clinton er ‘pumped up’ uitzag bij het tweede debat. En hij beweert dat het Amerikaanse kiesstelsel ‘rigged‘ is en dat de Amerikaanse media er volop aan meedoen.

Het valt niet te ontkennen: veel journalisten hebben een voorkeur voor Clinton boven Trump. Echter, beweren dat het complete systeem rigged is en dat het allemaal één groot complot is om hem weg te houden uit het Witte Huis – zonder bewijzen – gaat ver. Te ver als je het mij vraagt. Of hij dit doet omdat hij weet dat hij verliest op 8 november en dat hij zich slechts probeert in te dekken, slechte verliezer als hij is, weet ik niet. Hij kan ook serieus ontevreden zijn over de Amerikaanse democratie en nog een paar gekke (anti-democratische) plannen in de la hebben liggen. Dat is het gevaarlijke van een ongrijpbare kandidaat als Trump: hij is onvoorspelbaar, voor iedereen. Hoe dan ook, zijn niet-traditionele Republikeinse achterban vreet Trumps talking points op.

Veel gematigde en klassiek-conservatieven binnen de Republikeinse partij en de conservatieve media trekken hun handen af van Trump. Sommigen doen dat al langer, anderen pas sinds de video opdook over Trumps trotse praat over het betasten van vrouwen. Deze conservatieven, onder wie we inmiddels een belangrijke Republikein als Paul Ryan kunnen rekenen, kunnen niet wachten tot het spektakel voorbij is. Ze hopen dat ze alleen het Witte Huis verliezen en de Senaat en het Huis van Afgevaardigden behouden. Na 8 november likken ze de wonden en bereiden ze zich voor op 2020 met een uitstekende kandidaat als Marco Rubio (die makkelijk had gewonnen van Clinton als Trump er niet tussen was gekomen, zeker met al die Clinton-schandelen de laatste tijd, die slechts ondersneeuwen omdat Trump zo’n bizarre kandidaat is).

Maar gaat dat niet wat snel? Kan de Republikeinse partij zomaar doorgaan na de periode-Trump en de opmars van trumpism, een mengelmoes van goedkoop populisme, slechte reality tv en politieke opvattingen die simpelweg indruisen tegen bijna alle principes van het conservatisme, de rotsvaste filosofie van de Republikeinen? Nee, na dit echec moet de Republikeinse partij herbezinnen. Waar ging het mis? Waarom is Trump niet tegengehouden op enig moment? Links zegt: de opkomst van Trump komt door het jarenlang voeden van onvrede. Ik denk dat het komt omdat de partij geen nee durfde te zeggen tegen een ogenschijnlijk populaire kandidaat, bang als ze zijn om de verkiezingen voor de derde keer op rij te verliezen. Dus zetten ze hun principes in de uitverkoop.

Trump is geen conservatief. Hij gelooft niet in een kleine overheid, hij heeft geen enkel respect voor vrijheden die zijn vastgelegd in de Amerikaanse Grondwet en hij flirt met Rusland en Vladimir Poetin. Misschien moet er wel een clausule komen voor de Republikeinse nominatie: gij zult zich onvoorwaardelijk commiteren aan de Amerikaanse Grondwet. Zo niet, dan ga je maar naar de Democratische partij of richt je lekker een eigen partij op. Er stonden deze verkiezingsronde meer goede conservatieve kandidaten dan ooit klaar – ik was behoorlijk enthousiast over de kandidatuur van Rubio – en nog lukt het niet om na acht jaar Barack Obama het Witte Huis terug te winnen. Onvoorstelbaar. De Republikeinen moeten zich schamen voor dit circus.

Foto: Gage Skidmore / Wikimedia Commons.