Donald Trump, Jan Terlouw en Angela Merkel – De politieke momenten van 2016, deel 1

Er is veel gebeurd in 2016, in negatieve én positieve zin. Wat zijn de politieke momenten van het jaar? Een aantal weken voor de jaarwisseling blikken BKB’ers hier op BKB Campaign Watch terug op 2016. Hoewel er veel nare dingen zijn gebeurd, is er ook reden tot hoop voor 2017.

Lef en leiderschap van Angela Merkel
Door Noortje Jacobs
In aanloop naar de deelstaatverkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern, de thuisstaat van Angela Merkel, staat haar partij er slecht voor. De druk op Merkel om toe te geven dat ‘Wir Schaffen Das’ niet goed is geweest voor Duitsland is enorm. Er is kritiek van buiten maar ook binnen de partij. Daarnaast zijn de peilingen overbiddelijk: CSU gaat verliezen én dat blijkt grotendeels te komen door Merkels standpunt over vluchtelingen.

Een paar dagen voor de verkiezingen geeft ze een interview aan de Süddeutsche Zeitung. Uiteraard wordt haar de vraag voorgelegd of ze fouten heeft gemaakt in haar vluchtelingenbeleid. Daarop antwoordt ze: ja, ik heb fouten gemaakt. We hadden veel eerder vluchtelingen moeten opnemen. Wanneer het gaat om moraal geeft ze niet toe. Ze blijft bij haar waarden, ongeacht het feit dat de kritiek enorm is en de peilingen pijnlijk laag. In een tijd waarin veel politici buigen voor ‘de mening van het volk’ een opvallende uitspraak waarin ze écht lef en leiderschap toont.

angela_merkel_portrait
Foto: FNDE / Wikimedia Commons

Een wereld van verschil in Mali
Door Maarten van Heems
Op 20 november werden in Mali gemeenteraadsverkiezingen gehouden. De eerste verkiezingen sinds de diepe crisis waarin Toeareg-rebellen en jihadisten het land stortten in 2012 en 2013. Op de dag nauwkeurig een jaar nadat hoofdstad Bamako met de aanval op het Radisson Sas-hotel, de zwaarste terreuraanslag in haar geschiedenis te verwerken kreeg. Het zijn gemankeerde verkiezingen. Het vertrouwen in de politiek is laag en daarmee de opkomst ook. Er zijn wijdverspreide berichten over het kopen van stemmen. In het noorden werden stembureaus en stemmers belaagd door opstandelingen. De eerste telling kwam op vijf omgekomen regeringssoldaten. In ieder ander land reden tot grote zorg. In Mali ook, maar toch overheerst bij mij de gedachte dat deze verkiezingen een belangrijke stap voorwaarts zijn. Een stap richting normalisatie. We kunnen het allicht hopen.

Daarnaast zijn dit de eerste verkiezingen sinds de nieuwe wet die voorschrijft dat elk geslacht tenminste voor 30 procent vertegenwoordigd moet zijn op elke kieslijst. En tenminste een plek bij de eerste drie moet krijgen. In mei trainden we vanuit BKB in dit kader grote groepen vrouwelijke kandidaten in Sikasso en Segou. Het stof moet nog optrekken. Binnenkort zullen we weten hoeveel van hen het gehaald hebben. Of vrouwen meer dan 1 procent van de burgemeestersposten zullen bezetten en meer dan 10 procent van de raadzetels. Kleine stapjes vooruit. Ze kunnen een wereld van verschil maken in een land als Mali.

800px-getting_some_food_is_one_problem_solved-_getting_it_home_is_another_challenge-_8509961715
Foto: Derek Markwell / DFID / Wikimedia Commons

Aantrekkelijke beloftes en verkiezingsretoriek
Door Thomas Drissen
Knalrode dubbeldekkers reden door het Britse land met een aanlokkelijke belofte: “We sturen Europa 350 miljoen per week, laten we dat investeren in ons eigen zorgstelsel.” Maar, zoals kenmerkend aan de Brexit-campagne, bleek deze verkiezingsretoriek een wassen neus. “Het Brexit-kamp heeft een vergissing gemaakt met het maken van deze belofte,” zei voormalig UKIP-voorman Nigel Farage slechts enkele uren nadat de verkiezingsuitslag werd bekendgemaakt. Hoewel verkiezingen wel vaker worden gewonnen met loze beloften, waren de consequenties niet eerder zo ingrijpend afgelopen decennia. Dat is: tot die andere verkiezingsuitslag afgelopen november.

london_june_13_2016_vote_leave_in_islington_brexit_27576083301

Foto: David Holt / Wikimedia Commons.

De onverwachte winst van Donald Trump
Door Wouter Lemm
Een simpele, maar vernietigende grafiek. Dit is voor mij hét moment van 2016. Net als tijdens de Brexit had niemand dit zien aankomen. Ikzelf zat zeker drie á vier uur in totale ontkenning op het podium in de Melkweg. Op zoek naar bewijs dat Hillary Clinton het nog ging omdraaien. Om 06:00 uur was het klaar. Einde verhaal. Een bizarre kentering, avond en tekenend voor een bizar jaar.

nyt_vs2016_voorspelling-1
Foto: New York Times tijdens de verkiezingsavond

Jan Terlouw over wantrouwen
Door Cor van der Leemputten
De schrijver won het van de politicus. Elke Nederlander herkende zich in zijn voorstelling van het groeiende wantrouwen in de samenleving. Zijn lange termijnvisie, bekommering om volgende generaties en onze planeet, is wat vele Nederlanders over het gehele politieke spectrum in het hart trof. Een stip op de horizon, idealistisch en universeel, met het touwtje uit de brievenbus als verdwenen token van samenleven. Ik mis die bezorgdheid en dat idealisme in de politiek. Het kunnen inspireren en beklijven. Jan dient geen enkel belang meer behalve het publieke en dat zou de huidige generatie politici ook eens moeten proberen.

jan-terlouw-dwdd
Foto: DWDD / VARA.

Barack Obama over AI
Door Justin Koornneef
In november 2016 was Barack Obama, the man who will be missed, gasthoofdredacteur van Wired. Een man waar ik veel bewondering voor heb aan het hoofd van mijn favoriete tijdschrift: ik ging er even goed voor zitten. Ik werd niet teleurgesteld. In dit geweldige gesprek tussen journalist Scott Dadich, MIT Media Lab-directeur Jai Oto en Barack Obama zelf gaan ze in op de toekomst van artificial intelligence. Toch ook wel hét thema van 2016. Obama laat vanaf het begin zien dat hij precies begrijpt waar het over gaat. Niet alleen wat feiten en definities, maar hij kan ook nog eens perfect onder woorden brengen wat de kansen en risico’s zijn. Dat bespreekt hij ondertussen in bewoordingen die elke leek kan begrijpen. Had ik al gezegd dat we hem gaan missen?

president_barack_obama_makes_thanksgiving_day_phone_calls_2
Foto: The White House / Wikimedia Commons

Lees ook deel 2 van de politieke momenten van 2016 volgens BKB’ers.