Donald Trump: een zegen, zolang hij niet zegeviert

Donald Trump jaagt iedereen tegen zich in het harnas. Als je het zo bekijkt, is de Republikein een zege.

Met de BKB Academie zijn we een week naar de Verenigde Staten geweest om alles te weten te komen over hun verkiezingen en de daarbij behorende campagnes. We zijn in gesprek gegaan met mensen op straat, spraken experts op het gebied van campagnevoeren, kregen een lezing over het verkiezingssysteem en hebben de dialoog mogen starten met verschillende partijen die hun endorsement hebben uitgesproken voor een van de presidentskandidaten, zoals de NRA (Trump), Planned Parenthood (Hillary Clinton) en het Latino Victory Project (Clinton).

In de meeste gevallen spraken we gepassioneerde mensen: experts én de mensen op straat. Je kunt namelijk veel over de verkiezingen zeggen, maar ze leven wel en iedereen vindt er iets van. Door de controversiële uitspraken die Trump doet, worden mensen aan het denken gezet over hun normen en waarden. Veel van hen willen niet terug naar de tijd waarin discriminatie of vrouwenongelijkheid nog niet strafbaar was. Vrouwen zullen zijn vrouwonvriendelijkheid niet tolereren en ook de Latino’s zullen zich verenigen om een front te creëren tegen de komst van the wall.

In gesprek met Mark Magana, oprichter en CEO van GreenLatinos, leren we dat vooral dat laatste erg bijzonder is. De Latino-gemeenschap is er namelijk niet een die snel in beweging komt om meer te vragen of verlangen van haar overheid. Ze roeien met de riemen die ze hebben. Maar! Kom je aan dat wat ze echt belangrijk vinden (lees: familie), dan heb je een probleem. Magana activeert de Latino-gemeenschap voor duurzaamheid en milieu door zijn thema’s de woonkamer in te brengen. Hij maakt het abstracte concreet en legt de onvermijdelijke links tussen kinderen die ziek zijn (denk aan astma) en de afvalstort bij de gezinnen in de buurt. Je moet de moeders meekrijgen en dat lukt door ze boos te maken over onrecht dat hun kind wordt aangedaan.

Wat de presidentsverkiezingen betreft wordt het Clinton gemakkelijk gemaakt de latinogemeenschap voor zich te winnen, want de uitspraken van Trump belanden vol in de woonkamers van deze groep. Waar Magana hard zijn best doet om zijn boodschap gehoord te krijgen, lukt het Trump in een vloek en een zucht. Latino’s zijn met 18 procent de grootste minderheid in Amerika. Ook John Lequizamo van The New York Times is het opgevallen dat ze actiever zijn dan anders tijdens deze presidentsverkiezingen. Het vraagt wat van je om deze gemeenschap echt te mobiliseren, maar als dat eenmaal lukt, zijn ze een force to be reckoned with.

Dat wordt nogmaals bevestigd in onze sessie met Martin Diego Garcia van het Latino Victory Project. Het LVP wil de Latino-gemeenschap een stem geven en ervoor zorgen dat hun normen en waarden vertegenwoordigd worden op entry level government. De uitspraken van Trump heeft de LVP zelfs een unieke endorsement doen geven aan non-Latino-presidentskandidaat Clinton. Dit is bij grote uitzondering. Ze willen juist de vertegenwoordiging van, voor en door de gemeenschap zelf, maar deze uitermate bijzondere verkiezingen rechtvaardigen de uitzondering. De gevolgen van een termijn met Trump als president zijn, zeker voor deze groep, niet te overzien.

Deze vereniging en het activisme dat Trump oproept bij zijn tegenstanders is later hopelijk geen zwarte, maar een witte bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis. Mitch Stewart, medeoprichter van 270 Strategies, gaf aan dat volgens de berekeningen in 2048 de Amerikaanse bevolking voor meer dan 50 procent uit minderheden zal bestaan. De snelst groeiende minderheid is de groep waar Trump zó bang voor is dat hij een grote muur wil bouwen om ze tegen houden, de Latino’s. Een groep mensen die zich eigenlijk redelijk stil hield, tot Trump. Enerzijds omdat ze zich niet snel geroepen voelen meer te claimen, anderzijds omdat veel van hen Spaanstalig is en lang niet alle informatie over stemgerechtigdheid in de Spaanse taal beschikbaar is.

Graag wil ik afsluiten met de ironie dat het juist Trump lukt deze groepen te mobiliseren en van zich te laten horen. Straks is America great again, met vertegenwoordiging van alle groepen en klassen, omdat Trump ze in het harnas heeft gejaagd. Op deze wijze zie ik dat zelfs Donald Trump een zegen is, zolang hij niet zegeviert!

Foto: Gage Skidmore / Wikimedia Commons.