Donald J. Trump, zegen voor de Verenigde Naties?

De Amerikaanse president wil vijftig procent korten op de Amerikaanse bijdrage aan de Verenigde Naties. Is Donald Trump misschien een blessing in disguise?

In maart van dit jaar maakte president Trump zijn eerste budget proposal voor 2018 bekend. Waar vooral over werd gesproken, was de historische verhoging van het defensiebudget naar 639 miljard dollar, en het feit dat het geld voor deze verhoging vooral moet komen van het schrappen van subsidies voor klimaatorganisaties. Maar er staat veel meer in de Budget Blueprint to Make America Great Again. Trump is namelijk van plan 50 procent te korten op de Amerikaanse bijdrage aan de Verenigde Naties, en dit heeft serieuze gevolgen. Bij de VN loeien de alarmbellen, maar misschien zouden ze hier juist van kunnen profiteren. Is de Amerikaanse president eigenlijk een blessing in disguise?

De VN is een mysterieuze organisatie, waarin miljarden euro’s, dollars, yen en yuan verdwijnen. Anthony Banbury, die 30 jaar voor de VN werkte, schreef het volgende in een artikel voor The New York Times: “If you locked a team of evil geniuses in a laboratory, they could not design a bureaucracy so maddeningly complex, requiring so much effort but in the end incapable of delivering the intended result. The system is a black hole into which disappear countless tax dollars and human aspirations, never to be seen again.”

Het is de bedoeling dat elk van de 193 lidstaten een financiële bijdrage levert aan de VN, al naargelang het Bruto Nationaal Product van dat land. In de praktijk betalen sommige landen extra veel, en bouwen andere landen een enorme schuld op. Op dit moment financiert de VS ongeveer 22 procent van het hele budget van deze geldverslindende organisatie, oftewel 10 miljard dollar per jaar. Het is niet zo dat de VS hiermee macht afdwingt – in bijna alle organen van de Verenigde Naties hebben alle lidstaten een gelijke stem, op de Veiligheidsraad na, waar de VS een belangrijke veto-positie heeft. Maar het is niet zo dat ze deze zouden verliezen als ze minder gaan betalen.

Waarom zou je 10 miljard per jaar betalen als je stem nog net zo veel waard is als van een land dat maar 28.000 dollar per jaar bijdraagt? Nou, wel hierom: het gat dat de VS gaat creëren, wordt door niemand opgevuld. Dit betekent dat deze toch al niet goed functionerende organisatie nog incapabeler gaat worden, in een tijd van extreme humanitaire crises, die volgens de organisatie zelf alleen maar groter gaan worden, zelfs zónder het financiële zware weer waar de VS de VN naartoe stuurt.

Eigenlijk zit er maar één ding op, een ding wat naar mijn mening al veel eerder had moeten gebeuren, en een ding waar de kersverse secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres het godzijdank steeds vaker over heeft: totale hervorming van dit belachelijk bureaucratische, vastgeroeste en onoverzichtelijke systeem. Een helse maar noodzakelijke klus, die hopelijk gaat betekenen dat Trump de VN niet richting de afgrond, maar richting de toekomst heeft geduwd.

Foto: Gage Skidmore / Wikimedia Commons.