Dodelijke aanslag in Dubai

No worries, u kunt nog steeds afreizen naar de Golf voor een Arabische strandvakantie. De bommen gingen zondag af in het ‘nieuwe Dubai’, de Koerdische regio in Noord-Irak. Daar was ik vorige maand op reis. Waarom gaat iemand voor de lol naar een oorlogsgebied? Ik ging omdat het Koerdische gebied (KRG) in Noord-Irak dat juist niet is. Al zo lang geen aanslagen dat Transavia directe vluchten aanbiedt. En zondag dan toch ineens 12 doden en tientallen gewonden bij een aanslag in Erbil. Om de spreekwoordelijke hoek van ons hotel.

In Erbil en de rest van Koerdisch Noord-Irak zagen we een land als een dartel veulen in een lenteweide. Met alle trots en optimisme dat je verwacht in een pasgeboren natie. Nog lang niet erkend als land, maar in vrijwel alles onafhankelijk functionerend achter de door eigen Koerdische troepen bewaakte interne grens met de rest van Irak.

We spraken tientallen Koerden die waren teruggekeerd uit de VS, Zweden, Duitsland, Nederland… Velen hoogopgeleid en met een enorme drive om dit nieuwe land op te bouwen. Een soort omgekeerde braindrain. We waren getuige van de blijdschap over de langgekoesterde droom van een onafhankelijk Koerdistan, die onder meer tot uiting kwam in politieke campagnes die werden gevierd als volksfeesten.

Een paar dagen na het afronden van deze vrije, democratische en vreedzame verkiezingen volgde de eerste aanslag in zes jaar tijd. Vanuit Nederland bezien business as usual. Met duizend terreurslachtoffers per maand kijk je er niet meer van op. Maar deze ene aanslag is in potentie een dikke streep door de rekening van een zorgvuldig gevoerde jarenlange campagne waarin gebouwd is aan een ander verhaal over het Koerdische Irak.

Al jaren werkt de KRG gestaag aan haar imago. In de woestijn van Noord-Irak dient het nieuwe Dubai te verrijzen. Alle ingrediënten zijn aanwezig: olie in de grond, een redelijk moderne samenleving, een steeds grotere toevloed van hoogopgeleide remigrees en meer en meer bedrijven die de gok aandurven en die bediend worden door een groeiend aantal consulaten. Rond Erbil worden expats in navolging van het grote voorbeeld aan de Golf ondergebracht in moderne gated communities met namen als ‘English Village’ en ‘Italian Village’. In de tweede stad Sulaymaniyah wordt gebouwd aan een replica van het iconische Burj al Arab hotel.

Razendsnelle vooruitgang en ontwikkeling bij de gratie van één ding: veiligheid en stabiliteit. Ingeklemd tussen Iran, een onrustige hoek van Turkije, een exploderend Syrië en de op het randje van burgeroorlog balancerende rest van Irak hielden de Koerden het zes jaar droog.

De aanslag van zondag die in de Nederlandse pers niet verder kwam dan ’50 doden bij verschillende aanslagen in Irak’ zou wel eens een defining moment worden in de geschiedenis van een jonge natie; de dag dat de Koerdische droom uiteenspatte of het moment dat de KRG bewees dat een jarenlange positieve campagne sterker is dan de angstzaaierij van Al-Qaeda. Laat ons bidden voor het laatste.