Dit zijn de drie beste slotverklaringen tijdens het eerste Republikeinse debat

Weten we na het eerste Republikeinse tv-debat al wie het gaat opnemen tegen de onvermijdelijke Hillary Clinton? Nee, maar deze drie kandidaten hebben met een vlammende slotverklaring stuk voor stuk een blijvende indruk gemaakt op de kijkers van het debat bij Fox News.

Eerlijk is eerlijk: ik ben gecharmeerd van een paar Republikeinse kandidaten, en ik hoop dat een van hen het Witte Huis verovert in 2016. Maar of je nou een Republikein bent of meer van de lijn-Alexander Pechtold bent, de kandidaten Ted Cruz, Marco Rubio en Ben Carson hebben ieder een slotverklaring afgeleverd waar de harten van alle politieke junkies sneller moeten van gaan kloppen. They all hit one out of the ballpark, zoals ze in de VS zouden zeggen.

Niet iedere slotverklaring was goed. Rand Paul benadrukte te vaak dat hij een andere Republikein is dan de rest (laat dat dan zien, zou je denken), Jeb Bush kwam presidentieel maar saai over en wat Chris Christie aan het einde van het debat heeft gezegd ben ik alweer vergeten. Maar Cruz, Rubio en Carson deden het goed. Cruz vertelde nog één keer waar hij voor stond en wat hij op dag één doet als hij de volgende president van de Verenigde Staten wordt. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar je weet in ieder geval wat je van hem kan verwachten en waarin hij verschilt van zijn concurrenten.

Rubio’s verhaal was nog indrukwekkender. Iedereen die de campagnes een beetje volgt, weet inmiddels van het verhaal van Rubio. Zijn ouders verlieten Cuba en emigreerden naar de Verenigde Staten. Zijn familie is begonnen met niets – zijn vader werkte achter de bar – en nu is Rubio, the great communicator, op weg naar het Witte Huis. Hij is de belichaming van de American dream. “We can expand the American dream.” Dat is de kern van zijn verhaal, en hij vertelt het overal. Campagne voeren draait om herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Dat heeft Rubio als geen ander begrepen.

Carson, gepensioneerd neurochirurg, deed het net even wat anders tijdens zijn slotverklaring. Hij merkte op dat de andere kandidaten allemaal iets hadden verteld over hun prestaties. Daarna kreeg hij de lachers op zijn hand toen hij een lijstje gaf van unieke dingen die hij allemaal heeft gedaan in zijn leven als neurochirug. Maar daarna kwam hij heel slim terug op zijn kernboodschap: “Freedom is not free.” Carson weet humor en inhoud perfect met elkaar te combineren, en we weten allemaal hoe belangrijk humor is voor de volgende president van de Verenigde Staten met het jaarlijkse correspondentendiner van het Witte Huis.