Deze mooie campagnes laten zien wie de vluchtelingen zijn en waar ze mee te maken krijgen

Deze week maakte de eerste boot met vluchtelingen rechtsomkeert naar Turkije. Ongeveer tegelijkertijd kwam het eerste vliegtuig met Syrische vluchtelingen uit Turkije in Nederland aan. Het lijkt mij een goed moment om twee mooie, inhoudelijke campagnes met betrekking tot asielzoekers in Nederland uit te lichten. Campagnes die antwoord zoeken op de vraag: wie zijn die vluchtelingen nou eigenlijk en waar krijgen ze mee te maken?

Het had ook mij kunnen overkomen
De eerste campagne, Dit had ook mij kunnen overkomen, richt zich op het persoonlijke (vlucht)verhaal van asielzoekers. Het is een samenwerking van verschillende BN’ers, filmmakers en vluchtelingen. Cornald Maas, Loes Luca, Linda de Mol, Huub van der Lubbe, Birgit Schuurman, Olga Zuiderhoek, Hedy d’Ancona en Diewertje Blok vertellen het verhaal van Saro uit Iran, Amina uit Somalië, Halima uit Eritrea, Abdullah uit Jemen, de familie Fastok uit Syrië, Momina uit Ethiopië, Hanna uit Afghanistan en ‘een familie met drie kinderen’.

De campagne doet precies wat de titel zegt: BN’ers vertellen het (vlucht)verhaal van een asielzoeker in Nederland en proberen zich voor te stellen dat ze dat zelf zou overkomen. Vervolgens brengt steeds een andere filmmaker op eigen wijze het verhaal van de vluchteling in beeld. Soms zijn de mannen en vrouwen herkenbaar in beeld, soms niet omdat dat te gevaarlijk is. Het doel is overduidelijk: begrip kweken voor de mensen die de laatste tijd vooral als probleem worden neergezet. De vorm – het vertellen van een persoonlijk verhaal – is een veelgebruikte, effectieve campagnevorm, in dit geval ook nog eens prachtig uitgevoerd. En het werkt wat mij betreft.

Inmiddels zijn er verschillende video’s verschenen op de Facebook-pagina.

De Asielzoekmachine
Wie wat meer wil weten over waar een asielzoeker in Nederland mee te maken krijgt, kan een duik nemen in De Asielzoekmachine. Een campagne van twee journalisten die willen onderzoeken hoe dat Nederlandse asielbeleid werkt en hoe we zouden willen dat het werkt. Naast een website, tentoonstelling, Facebook-pagina en werkelijk prachtig drukwerk is er een burgerjury in het leven geroepen, een documentaire gemaakt en een ABC van het IND opgesteld met uitleg bij wonderlijke woorden als Wortelingswet, Natte Dacty en de Spekmanroute. Ga kijken!

PS
Als bonus het geweldige filmpje van restaurant Syr, een klein, succesvol initiatief in Utrecht. Ik kan het principe gaan uitleggen, maar dat doen ze zelf veel beter.

Foto: Ggia / Wikimedia Commons.