Deze drie Republikeinse kandidaten maken de meeste kans tegen Hillary Clinton

Hillary Clinton kan haar borst natmaken: deze drie Republikeinen gaan het haar knap lastig maken het ovale kantoor in het Witte Huis te veroveren.


De meeste mensen in Nederland denken dat het een gelopen race is. Hillary Clinton (67) wint een van de makkelijkste Democratische voorverkiezingen ooit, en daarna verslaat ze zonder ook maar één vinger uit te steken haar Republikeinse concurrent, wie het ook is, tijdens de presidentiële verkiezingen in november 2016.

De Republikeinen zijn immers verdeeld, er zitten allemaal “gekkies” zoals Ted Cruz in het Republikeinse kamp, en weet je, het is gewoon tijd voor een vrouw in het Witte Huis, net zoals het in 2007 tijd was voor een zwarte Amerikaan als president van de Verenigde Staten. Dat Clinton de Democratische voorverkiezingen wint staat wel vast, maar dat ze de volgende president wordt allerminst.

De Republikeinse partij heeft dit jaar ontzettend veel sterke kandidaten die stuk voor stuk een serieuze bedreiging vormen voor Clinton. Ja, de verdeeldheid lijkt groot omdat er nu al ongelofelijk veel kandidaten meedoen aan de kant van de Republikeinen – de teller staat inmiddels op 15 en het is nog lang niet klaar – maar dat doet er niet echt toe.

Het gaat erom dat er genoeg inhoudelijk sterke Republikeinen zijn die de Democraten kunnen verslaan, en ja, die zitten er zeker tussen. Dit zijn op dit moment de drie grootste kanshebbers voor de Republikeinse nominatie die het redelijk tot goed doen in de peilingen en die Clinton kunnen verslaan op 8 november 2016.

Jeb Bush

Governor_of_Florida_Jeb_Bush_at_VFW_in_Hudson,_New_Hampshire,_July_8th,_2015_7_by_Michael_Vadon

Jeb Bush (62) is voor de Republikeinen wat Clinton is voor de Democraten; de onvermijdelijke kandidaat die een grote kans maakt op de nominatie, onder andere omdat de kandidaat populair is bij het establishment van de eigen partij. Bush, de jongere broer van George W., was gouverneur van swing state Florida, is getrouwd met een Mexicaanse, spreekt vloeiend Spaans, heeft een enorm netwerk en harkt (belangrijk!) meer geld binnen voor zijn campagne dan de andere Republikeinse kandidaten.

Is het alleen maar rozengeur en maneschijn met Bush? Nee. Hij is niet rechts genoeg voor de Republikeinse achterban, en het feit dat hij de zoveelste Bush is doet de vraag rijzen: hebben de Amerikanen wel trek in een verkiezing tussen een Clinton en een Bush, twee kandidaten die op veel punten niet eens zo heel veel van elkaar verschillen?

Marco Rubio

Marco_Rubio_by_Gage_Skidmore_3

Marco Rubio’s ouders verruilden Cuba voor de Verenigde Staten in 1956, drie jaar voordat de communistische dictator Fidel Castro aan de macht kwam. Ze gingen wonen in Florida, de staat waar de rooms-katholieke Rubio werd geboren, eveneens de staat waar hij sinds 2011 senator van is. Deze achtergrond plus het feit dat zijn overgrootouders immigranten uit Spanje waren maakt Rubio een kandidaat om in de gaten te houden. De latino-stem wordt iedere verkiezing belangrijker in de VS. Inmiddels is meer dan 17 procent van de Amerikanen van Latijns-Amerikaanse, Spaanse en Portugese afkomst.

Ook niet onbelangrijk: Rubio is met 43 jaar relatief jong, kan goed spreken in het openbaar (hij wordt al vergeleken met the great communicator Ronald Reagan), en hij heeft veel (maar niet alle) van de juiste conservatieve standpunten voor de Republikeinse achterban zonder tegelijkertijd het establishment van de partij af te schrikken. En met het geld voor zijn verkiezingscampagne zit het ook wel snor. Er is geen enkele reden waarom het campagneteam van Clinton níet bang zou zijn voor Rubio.

Scott Walker

Governor_of_Wisconsin_Scott_Walker_08

De naam Scott Walker zegt je niet zoveel? Dat is niet zo gek. De gouverneur van Wisconsin is een beetje de dark horse bij deze voorverkiezingen. Walker is sinds 2011 gouverneur van Wisconsin, een staat die de afgelopen vier landelijke verkiezingen steeds weer op de Democraten stemde. Hij overleefde in 2012 een poging van linkse vakbonden en politici om hem uit zijn ambt te zetten en won ook de herverkiezing twee jaar later.

Walker is intussen een klassieke conservatieve Republikein die vecht tegen een te grote overheid en die als prioriteit numero 1 lagere belastingen heeft. Hij heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Clinton, geen lange voorgeschiedenis in Washington D.C., wat hem een aantrekkelijke outsider maakt. Walker opende als eerste presidentiële kandidaat een kantoor in Iowa, eveneens een blauwe staat. Het zijn allemaal signalen dat hij niet moet worden onderschat. Let maar op: hij gaat het verder schoppen dan menigeen denkt.

Ook in de gaten houden
Hoewel bovenstaande drie kandidaten de meeste kans maken, moeten we zeker niet deze twee andere kandidaten uitvlakken: Ted Cruz en Rick Perry. Cruz, senator in Texas, is een intelligente en principiële conservatieve Republikein. Hij kan als geen ander de conservatieve achterban van de Republikeinse partij activeren en enthousiast maken voor de verkiezingen van 2016, iets wat Bush maar moeilijk lukt en wat de Republikeinse partij de laatste jaren vergeet te doen.

De voormalige gouverneur van Texas Perry heeft het in de race voor de nominatie in 2012 voor zichzelf verpest tijdens een van de Republikeinse debatten, maar analisten houden hem nu scherp in de gaten. Hij heeft geleerd van zijn fouten. In de 14 jaar dat hij Texas heeft bestuurd, heeft hij er zeker geen potje van gemaakt. En de vorige gouverneur van Texas schopte het ook tot president, dus waarom niet?

Foto’s: Hillary for Iowa / Wikimedia Commons, Michael Vadon / Wikimedia Commons, Gage Skidmore / Wikimedia Commons, Michael Vadon / Wikimedia Commons.