De versplintering op rechts is compleet en dat is goed

Thierry Baudet is kennelijk gepasseerd door zowel de PVV als VNL en bouwt zijn denktank om tot een politieke partij. Links giechelt; ze genieten van de rechtse versplintering. Ik zeg: die versplintering is alleen maar goed, laat de rechtse partijen zich uitsloven voor de kiezer.

De aankondiging afgelopen zondag dat Baudet ook graag de politiek in wilde, kwam niet geheel onverwachts. Iets na zeven uur ‘s ochtends twitterde hij een filmpje waarin hij, met één of twee knoopjes te veel los, de kiezer direct toesprak over zijn politieke ambities. Gefilmd vanuit de grachtengordel nota bene. Baudet wil meer directe democratie, zoals referenda en gekozen burgemeesters. Baudet is moeilijk te plaatsen – en dat houdt hij graag zo. Maar eigenlijk is hij een D66’er, altijd al geweest.

Het is waarschijnlijk dat Baudet zich net zo lief had aangesloten bij VNL of de PVV, of menig andere partij als hij maar hoog op de lijst zou komen te staan. Dat is niet gebeurd. VNL koos voor Jan Roos en Geert Wilders wil geen kapers op de kust. Het feit dat Roos en Baudet meedoen, is slecht nieuws voor de PVV, zoals NRC-columnist Tom-Jan Meeus die dag twitterde:

Ik heb respect voor Baudets beslissing om een partij te beginnen. Het zal geen makkelijke klus worden om te vechten tegen de mediawijsheid van Wilders en het groeiende permanente campagneteam van de VVD. Sterker nog, ik denk dat VNL met Roos die twee of drie zetels wel haalt, en dat Baudet na 15 maart gewoon in zijn appartementje in Amsterdam kan blijven wonen. Het is overigens goed mogelijk dat hij daarna lokaal nog een poging waagt.

Hoe dan ook, het is goed dat er straks iets te kiezen valt voor de rechtse kiezer. Zoals ik onlangs op deze plek schreef:

Ik twijfel continu over wat ik op landelijk niveau moet stemmen. Het is een traditie: op het laatste moment, tijdens de wandeling naar de stembus bij een basisschool bij mij om de hoek, maak ik mijn definitieve keuze. Die twijfel vind ik prima. Er is geen rechtse partij die 100 procent bij mij past, dus ik ga mezelf niet verbinden aan één landelijke partij. Ik ben een zwevende, een politiek dakloze zo je wil, rechtse kiezer. Steeds kijk ik naar wat ik belangrijk vind (Defensie, realistische buitenlandpolitiek, lagere belastingen, meer vrijheid), wie mijn ideeën het beste verwoordt en welke politicus – partijleider of backbencher – mij aanspreekt.

Het is fantastisch dat rechts met elkaar concurreert, net zoals dat op links al jaren gebeurt. Moge de politicus met de beste ideeën (en beste campagne) winnen. Hoewel ik een groot voorstander ben van een twee- of driepartijenstelsel (hop, alle progressieve en linkse partijen bij elkaar en alle conservatieve en rechtse partijen bij elkaar) waarin potentiële partijleiders elkaar stevig beconcurreren binnen een en dezelfde partij, moeten we het nu doen met evenredige vertegenwoordiging; iedereen die het minimumaantal stemmen haalt voor één zetel mag de Tweede Kamer in. Dan moeten we er ook maar het beste van maken en iedereen met goede plannen een kans geven.

Foto: Elekes Andor / Wikimedia Commons.