De strijd om de Utrechtse raad barst los

Foto's: Judith Harmsen.

De inkt van het regeringsakkoord is nauwelijks droog of er staan ons nieuwe verkiezingen te wachten. In maart mogen we allemaal opnieuw de gang naar de stembus maken, dit keer voor de gemeenteraadsverkiezingen. De meeste partijen zijn druk bezig de laatste hand te leggen aan de verkiezingsprogramma’s, maar ondertussen zijn de campagnes al begonnen.

“Goedemorgen, wij zijn van GroenLinks en we zijn in de wijk om u te feliciteren met het 40-jarig bestaan van Lunetten, wilt u misschien een zakje bloemzaadjes?” De gifgroene campagnejasjes zijn weer uit de kast gehaald en een groep vrijwilligers trekt op deze koude decemberochtend van deur tot deur. Ze maken een praatje met de bewoners en waar geen nee/nee-sticker op de voordeur prijkt, wordt een folder door de brievenbus geduwd. In een app wordt precies bijgehouden welke straten ze al hebben gehad. “Nummer 51 is niet thuis,” roept een vrijwilliger naar de overkant. “Kan iemand dat even invoeren? Mijn handen zijn te koud geworden.”

In een app wordt precies bijgehouden welke straten ze al hebben gehad.

Campagne

Op 21 maart 2018 worden in de meeste Nederlandse gemeenten weer verkiezingen gehouden. En hoewel dat voor veel mensen nog ver weg lijkt, zijn de voorbereidingen al in volle gang. “We zijn nu nog niet echt bezig met campagnevoeren, maar we willen graag ons gezicht laten zien in de wijken,” vertelt Rachel Heijnen (49), kandidaat-raadslid voor GroenLinks. “Een van de pijlers van onze campagne is empathie, daar hoort bij dat je naar het verhaal van mensen luistert.” Ze gaat dan ook bij zoveel mogelijk huis-aan-huisacties mee de komende tijd. “Nu trekken we om het weekend een Utrechtse wijk in, vanaf januari doen we dat elke week en op meerdere plekken tegelijk.”

Op deze koude zaterdagochtend in Lunetten staan de vrijwilligers stil bij het 40-jarig bestaan van de wijk, maar ze peilen ook wat mensen eigenlijk belangrijke thema’s vinden. “Nu we hier toch zijn, zijn er nog dingen die jullie GroenLinks mee willen geven voor de komende verkiezingen?” Na afloop van het gesprek wordt in de app een balkje verschoven om aan te geven hoe ‘GroenLinks-gezind’ men was in deze straat. Het mag dan officieel nog geen campagneactie zijn, het heeft er wel alles van weg.

Zichtbaarheid

GroenLinks is niet de enige partij die al begonnen is hun zichtbaarheid te vergroten. Ook de PvdA en D66 lieten zich al zien op straat. En al merken de meeste Utrechters er aan het begin nog weinig van, de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen begint eigenlijk al de zomer ervoor, weet Marc van Rossum du Chattel, politiek verslaggever bij RTV Utrecht. Al jaren volgt hij de Utrechtse politiek op de voet en elke vier jaar is het weer raak. Vanaf de zomer wordt hij steeds vaker gebeld. “Ze willen allemaal nieuws pitchen, ze willen vaker in de belangstelling komen. ‘Wat wij nu toch gaan doen als SP, nou, dat is toch zo bijzonder!’ en dan doen ze bijvoorbeeld een voorstel om in het vervolg rode tulpen in plaats van groene tulpen in de bloembakken te douwen. Dat soort dingen.”

Lees ook: ‘Mensen zeiden dat Jesse Klaver nep was’

Marionet

Van Rossum is alert op campagneacties, want hij wil niet gebruikt worden als een marionet van de Utrechtse politieke partijen. “Ik probeer te verslaan wat er speelt en niet achter de ene na de andere hype aan te lopen. Dat begon twee maanden geleden al, toen de VVD, riep: ‘Tijdens de verkiezingen komt Mark Rutte naar Utrecht.’ Ik vraag dan: gaat hij iets zeggen wat ik interessant vind? ‘Nou, hij komt!’ Ja, daar kom ik dus niet voor. Als hij wat interessants zegt over Utrecht, als hij de Dom gaat verbouwen tot 200 meter, ja, dan kom ik bij ‘m langs. Maar ik kom niet alleen omdat Mark Rutte komt.”

In een rijtjeshuis in Lunetten warmen de vrijwilligers van GroenLinks hun handen aan papieren bekertjes met koffie of thee. “Wie wil nog eventjes voor postbode spelen?” Een paar doorgewinterde handen gaan omhoog, maar de meesten vinden het wel mooi geweest. “Na de Kerst maar weer verder,” wordt er gemompeld. Ze hebben nog een lange weg te gaan tot 21 maart.