De opbrengst van een jaar #MeToo?

Photo by Mihai Surdu on Unsplash

Seksueel grensoverschrijdend gedrag, we praten er nu al een jaar veelvuldig over. Maar wat levert dat nu eigenlijk op?

In het televisieprogramma Dit Was het Nieuws hoorde ik cabaretier Peter Pannekoek zeggen: ‘Door de hele #MeToo discussie ben ik als man veel meer op mijn hoede of het meisje met wie ik mee naar huis ga wel deugt.’ In het satirische actualiteitsprogramma, toont de cabaretier dat de scheidslijn tussen goed en fout in de #MeToo-discussie dun is.

Alsof je als slachtoffer even snel je ervaring zou delen in een spelletjesprogramma

Wat is waar en wat is niet waar? Het is een grote chaos. De aanjager van de #MeToo-discussie, actrice Asia Argento, is inmiddels zelf verwikkeld in een absurde situatie. Als #MeToo-slachtoffer van Harvey Weinstein, zou ze zelf als dader een deal hebben gesloten met haar eigen #MeToo-slachtoffer Jimmy Bennet.

Naar aanleiding van een komisch filmpje over de hoorzitting van de Amerikaanse kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh (die wordt beschuldigd van seksuele aanranding), vraagt presentator Harm Edens bot en gevoelloos aan de vier Dit Was het Nieuws-kandidaten: ‘Hebben jullie wel eens te maken gehad met #MeToo?’ Alsof je als slachtoffer even snel in een spelletjesprogramma jouw ervaring zou delen en alsof je als #MeToo-dader direct zou bekennen… Maar goed, je kan altijd een balletje opgooien, moet Harm hebben gedacht.

Blijf vooral nadenken Peter Pannekoek & co

Terwijl drie kandidaten de vraag van Edens enigszins weglachen, probeert Pannekoek er nog wat van te maken. Hij kan zich niet herinneren dat hij een meisje ooit bewust iets heeft aangedaan, maar de #MeToo-discussie heeft hem wel aan het denken gezet: ‘Ik ben als man tegenwoordig bang, terwijl vrouwen dat dus blijkbaar al decennialang ervaren.’

Gelukkig is het feit dat Peter Pannekoek na een jaar #MeToo is gaan nadenken niet het enige behaalde resultaat. De hoorzittingen lopen en acteur Bill Gosby is inmiddels veroordeeld. Laten velen hem volgen. En wat betreft de onschuldige Peter Pannekoekjes onder ons: blijf vooral nadenken.