De makken van Macron

Zondagavond werd bekend dat Emmanuel Macron en Marine Le Pen de meeste stemmen kregen tijdens de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Een historisch moment. Niet alleen omdat de opiniepeilers er dit keer níet volledig naast zaten, maar ook omdat beide leiders van de conventionele partijen (Fillon van Les Républicains en Hamon van de Parti Socialiste) voor het eerst niet door zijn naar de tweede ronde.

We hadden met een groep alumni van de BKB Academie de eer om de uitslagenavond van Macrons beweging En Marche bij te mogen wonen. Makkelijk was het niet om daar binnen te komen. De angst voor aanslagen zit er goed in bij de Fransen en dat was te merken aan de beveiligingsmaatregelen: de expohal van Porte de Versailles, waar het verkiezingsfeest plaatsvond, werd omringd door gendarmerie en bij binnenkomst moesten powerbanks, opladers, kammen, Smintjes en de fameuze BKB-mok (rumour hep ‘et dat zelfs Merkel er eentje heeft) worden afgestaan.

macron-4

Binnen stond het blauw van de pers: cameraploegen uit landen en van zenders waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Het is een knappe prestatie van Macron: een jaar geleden bestond zijn beweging nog niet, nu zijn ze de grootste. Daarnaast leek zijn aanhang divers: man en vrouw, jong en oud (oké, eerlijk: vooral jong), Franse autochtonen en ‘Fransen met een migratieachtergrond’.

Dat Macron een modernere campagne voerde dan zijn concurrenten was ook te zien aan de verkiezingsavond. Waar de andere kandidaten optraden in – excuse my German – ogenschijnlijk schmutzige zaaltjes, was de ruimte van En Marche perfect uitgelicht, gaf de perstribune een gelikt beeld van het podium (inclusief aanhang) en werd het publiek opgezweept met Engelstalige (!) muziek.

Met zo’n verkiezingsuitslag had het feest ook legendarisch moeten worden. Toch werd het dat niet. Het publiek werd zichtbaar vermoeid toen Macron na drie kwartier opzwepende muziek nog niet op het podium was verschenen. Tijdens zijn toespraak werd een deel van de oneliners, bedoeld om een applaussalvo los te maken, slechts matjes ontvangen. En toen de muziek na afloop van zijn speech maar niet instartte, leek het zelfs even stil te vallen. Je hoorde de aanhangers van En Marche denken: ‘Zeg DJ, start die beat dan!’

macron-3

Enfin (zoals de Fransen zeggen), BKB Campaign Watch is geen recensieblog voor verkiezingsfeestjes en ik zal mezelf dan ook weerhouden van het geven van sterren. Terug naar de politiek dan: waar komt deze verkiezingsuitslag vandaan en wat komt er nu?

De volgende ochtend nam Volkskrant-journalist Peter Giesen ons mee in zijn politieke analyse: over hoe het Front National een bredere groep kiezers heeft weten aan te spreken sinds het aftreden van Jean-Marie Le Pen (die zijn antisemitisme niet onder stoelen of banken schoof) en of Marine Le Pen de denkbeelden van haar vader niet deelt of daar slechts over zwijgt. Het tweede is zeker, het eerste blijft gissen. Ook spraken we over de vraag of Macron de gedoodverfde winnaar is of dat het nog mis kan gaan: Mélenchon- en Fillon-stemmers die thuisblijven of zijn verleden als bankier (volgens sommige Fransen erger dan de duivel himself) dat toch parten gaat spelen.

macron-2

De laatste spreker tijdens de reis was Nonna Mayer, emeritus professor van Sciences Po. Zo’n spreker waarvan iedereen had gewild dat ze haar vroeger als docent hadden gehad: een wandelende encyclopedie en een scherpe prater die iedereen aan haar lippen weet te hangen. Volgens haar stemden veel mensen niet zozeer voor Macron, maar tegen Le Pen. Datzelfde zal gaan gebeuren in de tweede ronde. Waarschijnlijk zal Macron die winnen, maar wordt het pas echt spannend in juni. Dan zijn namelijk de parlementsverkiezingen en moet hij daar een meerderheid zien te halen. Zoals het er nu naar uitziet, gaat hem dat niet in zijn eentje lukken, dus zal hij de steun van links of rechts nodig hebben. Dergelijk ‘gepolder’ is zeer zeldzaam in Frankrijk en dus wordt het spannend of Macron dat voor elkaar gaat krijgen.

De komende weken zullen zowel Macron als Le Pen alles op alles zetten om op 7 mei die meerderheid binnen te slepen. Ik hoop dat En Marche’s DJ die tijd zal benutten om vast de muziek klaar te zetten voor het verkiezingsfeest van zijn baas. Want als het na Macrons overwinningsspeech op 7 mei nog steeds stilvalt, dan begin ik me toch wel een beetje zorgen te maken.

Lees ook de andere blogs van de alumni van de BKB Academie die op campagnereis waren: De Franse verkiezingen en Europa door Kayleigh van Oorschot en Campagneterreur door Franka Hummels.

Foto’s: Marjolein Kampschreur.