De Democratische conventie – dag twee: de avond van Obama

Bianca Pander en Erik van Bruggen bezoeken de Democratische conventie in Philadelphia. Op BKB Campaign Watch publiceren ze regelmatig hun updates en impressies vanaf de conventievloer of vanuit een van de vele fringe meetings die tijdens de hele conventie door de stad plaatsvinden. Dit is dag twee. Nu met update!

Het was de avond van Obama (vooruit, ook een beetje van Sanders)
Langzamerhand loopt het vak op de tribune – we hebben schuin zicht op het podium, de speeches slecht verstaanbaar, we zitten bijna tegen het dak aan – vol. Met name met jonge Bernie-supporters. Net als heel veel Bernie-aanhang schreeuwen ze BOOOH naar iedereen die ze niet bevalt. Alleen bij Michelle Obama zijn ze stil; ze krijgt het een na hardste applaus van de avond. Alle anderen zijn verraders, kapitalisten, het establishment.

Als Bernie zelf opkomt, breekt er een waar pandemonium aan geluid los: de meisjes gillen alsof Justin Bieber net z’n shirt heeft uitgetrokken. De fanatiekste jongen schreeuwt wel 100 keer “they stole it from you Bernie, they stole it from you”. Huilend valt hij zijn vriend in de armen.

Bernie kan pas na vijf minuten geschreeuw en gejoel aan z’n speech beginnen. Met een hele hele lange aanloop waarin hij vooral ‘z’n movement’ alle credits geeft komt het hoge woord eruit: een all out endorsement van Hillary Clinton. De huilende jongen en gillende meisjes op de tribune zijn er nog niet aan toe. Rouwverwerking om een verloren campagne doet pijn, vooral als de suggestie van een complot wijdverspreid is.

De beste speech van de avond was voor Michelle Obama. Een mooiere endorsement kan Clinton zich niet wensen. De Bernie-supporters die menig spreker verstoorden – het was bij vlagen chaotischer dan de Republikeinse conventie – waren er ook stil van. Warm, menselijk en soeverein. De eerste borden en hashtags #Michelle2024 werden ter plekke gemaakt.

Bij Bono’s feestje voor de One campaign waar ook veel Bernie-fans tot diep in de nacht feest vierden, was het Michelle effect meteen duidelijk: Obama did it for Hillary. Licht beschonken Bernsters gaven schoorvoetend toe nu toch echt voor Clinton-campagne te gaan voeren. To be continued.

Update 17.44 uur lokale tijd Philadelphia:
In de wandelgangen
Een fanatieke Democratische conventieganger komt niet veel aan slapen toe deze dagen. Was er na de conventie gisteren nog een geweldig ONE campaign-feest tot in de vroege uurtjes, om 8 uur ‘s ochtends was het eerste ontbijtgesprek al weer gepland bij Politico. Ed Rendell, oud-gouverneur van Pennsylvania die vreest dat zijn oude staat nog wel eens Republikeins zou kunnen stemmen in november. The Atlantic Breakfast begon om 9 uur: how to win back Congress. En zo gaat dat maar door de hele dag. De hemel voor politieke junkies, de hel voor mensen met keuzestress. Vandaag concentreerden we ons in eerste instantie op digitale campagnes: de vier take-aways van Scott Goodstein, van Revolution Messaging bijvoorheeld, actief in respectievelijk de Dean-, de Obama- en afgelopen jaar de Sanders-campagne. Kijk hier maar terug.

Eigenlijk komt zijn verhaal op een aantal dingen neer: durf te experimenteren en durf creatief te zijn. En houd de volgende dingen in de gaten:

Throw out the old playbook.

  1. digital must evolve;
  2. everything is mobile;
  3. don’t be afraid to experiment;
  4. engage with your audience.

De meeting duurde nog lang, maar wij waren alweer op weg naar de volgende fringe meetings. Jeremy Bird, oud-Obama-campagneman, presenteerde iVote, een initiatief om kiezers automatisch te registreren. De cocktailparty, net als de andere vaak overgoten met luxe drankjes en hapjes, was een hotspot voor de lokale activisten die kieswetten in de staten democratischer willen maken.

Door de verkiezing van zogeheten secretaryies of state actief te steunen probeert iVote kiezersregistratie toegankelijker te krijgen. “What if everybody could vote” is hun tagline. Last but not least kozen we uit het aanbod van pak ‘m beet 100 mogelijkheden: het Young Women in Politics-forum van The Atlantic. Het was wat saai, maar zeven talentvolle vrouwen onder de 30 die we de komende jaren lokaal en nationaal gaan tegenkomen is toch quite impressive.

De roll call is nu, de echte verkiezing waarbij Hillary Clinton eindelijk de officiele kandidaat wordt. Daarna zal Bill Clinton misschien wel de moeilijkste speech uit zijn leven geven: hoe kan hij Hillary, die hem altijd gesteund heeft, op de juiste manier een steun in de rug geven? We gaan het zien. Op naar het Wells Fargo Center (en naar de Latino Vote Party vanavond, het wordt weer een latertje)!

Foto: C-Span.