De Democratische conventie – dag één: strijd om de middeninkomens

Bianca Pander en Erik van Bruggen bezoeken de Democratische conventie in Philadelphia. Op BKB Campaign Watch publiceren ze regelmatig hun updates en impressies vanaf de conventievloer of vanuit een van de vele fringe meetings die tijdens de hele conventie door de stad plaatsvinden. Dit is dag één. Nu met update!


Het is niet moeilijk wakker worden vandaag, op dag één van de Democratische conventie. De ochtendshows zijn in alle staten: CBS en CNN maken nieuwe polls bekend en Donald Trump staat voor, van licht tot wel zes punten. Bij FiveThirtyEight’s ElectionNow poll (notoir onbetrouwbaar, maar toch) zou Trump 57 procent kans hebben om te winnen vandaag.

Tijd voor wat reflectie, en daar is genoeg gelegenheid voor. Philadelphia is een groot politiek circus de komende dagen. Dat ziet er basically zo uit: er is een dagprogramma waarin de gedelegeerden hun lokale of doelgroep-caucus hebben (ooit in 2004 zag ik daar Obama spreken, those were the days). Politieke junkies kunnen naar tal van fringe meetings en ’s avonds komen we tezamen in de conventiehal. Met Bernie Sanders en Michelle Obama vanavond. De echte junkies gaan dan nog naar een feestje.

In de verzengende morgenhitte kiezen wij voor het ontbijt van The Atlantic. Het gerenommeerde opinieblad organiseert gedurende de gehele conventie een dagelijkse breakfast briefing. Vandaag is dat Joel Benenson, de pollster en strateeg voor Hillary Clinton (en eerder voor Obama). Hij stelt ons gerust: de polls van vandaag zijn totaal onbetrouwbaar. Volgende week komt de Democratische conventie bump en pas zeven dagen later kunnen we zien wat beide conventies betekenen.

Benenson voorspelt geen makkelijke overwinning, geen enkele verkiezing is in double digits geëindigd sinds lange tijd. Deze verkiezing wordt close: geen van beide kandidaten hebben hoge vertrouwenscijfers. Benenson voorspelt een vrij klassieke race die draait om de middenklasse: wie komt het beste op voor de middenklasse, wie kan de 15 procent swing voters in het midden voor zich winnen.

Vanzelfsprekend voorspelt Benenson dat Clinton dat zal zijn: consistenter, minder bedreigend dan Trump. “We will show that she will make a real difference in their life.” De Republikeinen hebben de kans gemist deze groep op hun conventie te bereiken; “they were preaching to the choir”. De Democratische verkiezing zal juist vooral over de middenklasse gaan, een klassiek Democratisch thema. “Hillary will be a candidate who will fight for you, day in day out and understands how the economy can work for you.”

Uiteindelijk, verwacht Benenson, zal de twijfelende kiezer kiezen voor de rust en betrouwbaarheid van Clinton/Kaine en niet voor de onvoorspelbare Trump.

Update 16:11 uur lokale tijd in Philadelphia:
MSNBC-presentator Chris Matthews: Obama will win it for Hillary
Afgelopen weekend maakten we een prachtige tocht door plattelands-Pennsylvania, met een wijde boog om Philadelphia heen, deze week eventjes de politieke hoofdstad van de USA. Wat opviel, naast veel Nederlands erfgoed, van de Hollandse bakker tot alle Hollandse bedrijfsnamen, was het relatief grote aantal Trump-borden in de tuinen van kleine huizen en villa’s. Normaal gesproken zie je ze nog vrijwel niet in deze tijd van het jaar, maar nu kwamen we er enkele tientallen tegen. In Pennsylvania. Een staat die sinds 1992 altijd voor de Democratische kandidaat stemde.

Het is niet voor niks dat veel Democraten zich zorgen maken over de uitslagen in Pennsylvania. Oud-gouverneur Rendell voorziet een harde strijd, en ook de campagnes gaan deze keer veel aandacht aan de staat besteden. Zo maken Clinton en Kaine meteen volgend op de conventie een bustour door de staat.

Pennsylvania en Ohio kunnen beide kanten op lijkt het. Chris Matthews, de door sommigen geliefde en door anderen gehate talkshowhost van MSNBC verwoordde het vanmorgen bij een lunchsessie bij The Hill als volgt: “Both will be close, I expect Ohio to turn Republican and Pennsylvania will keep on the Democratic side. It will be a great state to watch this year.” Matthews denkt dat alleen Obama de verkiezingen kan winnen voor de Democraten. “I expect a lot from him this Wednesday. And only he can turn it around for Hillary. I expect him to be all over Pennsylvania this October.”

Foto: The Democrats / Twitter.