De campagne begon op Lowlands

In een van de warmste weekenden ooit was het dan eindelijk zo ver: 6 grote partijen trapten hun campagne af. Op muziekfestival Lowlands welteverstaan. En het werd heet. En best gezellig.

Emile Roemer was er niet bij: de SP trapte haar campagne af in het Openluchtmuseum(!). Roemer prefereerde duidelijk een warm bad op z’n partijbijeenkomst boven kritische vragen van de Lowlanders. Een patroon openbaart zich: bij het eerste debat (over hoger onderwijs, afgelopen dinsdag in Utrecht) koos Roemer ervoor om tomatenijs uit te delen aan partijenthousiastelingen in het Westerpark in Amsterdam.

In plaats van Roemer verscheen Sharon Gesthuizen op het Lowlandspodium. De Lowlandsbezoekers ontvingen de politica verre van warm. Ook zij hadden liever Emile Roemer op het podium gezien. Toen Gesthuizen de VVD opzichtig de oren wilde wassen viel een fluitconcert haar ten deel.

Ook minister-president Rutte ontbrak. Rutte heeft net als Roemer tot nu toe iedere confrontatie met de kiezer vermeden. De enige beelden die van hem naar buiten kwamen afgelopen week waren de paparazzibeelden van een zonnebadende Rutte op de boot bij Jort Kelder. Vaak wordt Ruttes dubbele baan genoemd als reden voor z’n afwezigheid  – ‘en premier, en lijsttrekker’. Maar dat belet hem niet om, zoals hij al eerder zei, ‘weken op vakantie te gaan’. Het leidt langzamerhand bij de media en bij kiezers tot grote irritatie.

In plaats van Rutte kwam, voor de VVD, Halbe Zijlstra in actie op Lowlands, en, het moet gezegd, dat deed hij niet onverdienstelijk. Het gerucht gaat dat Zijlstra na de verkiezingen (en in het geval van nieuwe regeringsdeelname van de VVD) de nieuwe fractievoorzitter zal worden. Een taak die hij vast toegankelijker zal vervullen dan Stef Blok. Zijlstra oogstte een warm applaus van het publiek na afloop van zijn verhaal dat vooral ging over de noodzaak van bezuinigingen voor een gezonde overheid.

Sybrand Buma maakte plaats voor CDA’s nieuwe ster aan het firmament Mona Keijzer. Mona had het niet gemakkelijk, al had de gemiddelde Lowlands bezoeker best respect voor haar afwijkende muziekkeuze (Jan Smit & de 3J’s) en festivals (‘ik ga liever naar Dancevalley of Mysteryland voor wat dance en house). Keijzer vind Nederland vooral een ‘prachtland’ wil ‘minder regeldruk’ en behoud van de basisbeurs. Mona Keijzer wist uiteindelijk niet de hearts and minds van de Llowgendabezoekers te winnen.

De echte sterren van de (voor Lowlands begrippen vroege) ochtend waren de drie lijsttrekkers. Jolande Sap leek herboren in een gepassioneerd betoog voor een groene economie en samenleving. Weg met de plofkip, geen BTW op treintickets en wel op het vliegtuig. Het publiek beloont haar pleidooi met een hard applaus. Licht euforisch wordt de stemming als Sap ‘weg met de PVV’ roept. Sap heeft er stemmen bij gekregen op Lowlands.

Alexander Pechtold begon met het politieke cliché der clichés: ‘Ik heb m’n speech weggegooid, en wil met jullie over mijn echte drijfveren om de politiek te praten’. Gelukkig ontsteeg de speech erna het clichématige. Pechtold was op dreef met een pleidooi tegen het cynisme. Een pleidooi voor optimisme, voor Europa, verandering in de zorg, de woningmarkt en tal van andere terreinen waar D66 vooruit wil. Het levert lovende recensies op twitter en van het publiek op.

Diederik Samsom mocht de ruim 3000 toegestroomde Lowlandsbezoekers als laatste toespreken. Een vintage PvdA-pleidooi voor eerlijk delen en harde klappen naar de SP vormen de kern van zijn betoog. Een pleidooi voor Europa, maar dan wel het Europa van de toekomst. Het publiek, murw geslagen na 2 uur politiek, raakt nog steeds enthousiast. De onvermijdelijke vraag of zijn kinderen wel in de een tv-spot zouden moeten optreden, roert Samsom zichtbaar. Lowlands beloont het met een warm applaus.

Als de zetels verdeeld zouden worden naar het applaus in de India op zondagochtend, dan ligt een Paars Plus-coalitie het meest voor de hand. Komende weken barsten de verkiezingen los en is het vooral aan Roemer en Buma om de stemmen die de anderen op Lowlands wonnen in te halen.