cd – J – a?

Op de kandidatenlijst van CDA Nijmegen staan vier studenten in de top vijf voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Zelfs de lijsttrekker, Mark Buck, studeert nog. Wellicht is deze lijst het meest succesvolle voorbeeld van het project Generatie 2014. Een project van het CDJA. Deze jongerenafdeling van het CDA heeft jonge kandidaten in hun netwerk gescout en opgeleid voor het raadswerk in de gemeente.

Zelf sta ik op de tweede plaats van die Nijmeegse lijst. En hoewel ik me niet direct ‘gescout’ voel, ben ik onder andere via het CDJA bij de huidige fractie betrokken geraakt. Dat geldt ook voor de andere studenten op onze lijst, waardoor je al snel een grote, enthousiaste groep hebt. Zo enthousiast dat veel van hen gesolliciteerd hebben voor een plekje op de lijst. De moeite die andere partijen ervaren bij de zoektocht naar nieuwe kandidaten was er bij het CDA dus niet.

Aanvankelijk vroeg ik me af of Generatie 2014 wel zou werken voor het CDA, een partij die toch niet direct bekend staat als jongerenpartij. Toch blijkt het project een groot succes. Er staan niet alleen veel jongeren op de verschillende CDA-lijsten, in verschillende gemeenten (o.a. Groningen, Eindhoven en dus Nijmegen) is de lijsttrekker ook nog jong. Zelf denk ik dat het enthousiasme van een grote groep jonge mensen aanstekelijk werkt. Zo doet Generatie 2014 ook aan scholing, waar je naast de informatie zelf, ook veel contacten met andere jonge CDA’ers krijgt. Mensen in dezelfde levensfase, met dezelfde politieke interesse en dezelfde drive en energie om iets te betekenen voor de maatschappij. Juist dit laatste maakt denk ik het verschil, bij Generatie 2014 zit er geen cynische rem op het enthousiasme.

Het succes van Generatie 2014? Het CDA verhaal past goed bij een generatie jongeren die in een steeds individualistische wordende samenleving grijpt naar groepsverbanden. Voor Nijmegen geldt bovendien dat we de afgelopen vier jaar een jonge fractievoorzitter hebben gehad, Chantal Teunissen, die veel enthousiasme uitstraalde en daarnaast veel affiniteit had met het CDJA. Zij heeft de afgelopen jaren veel jonge mensen betrokken bij het CDA Nijmegen.

De verkiezingen van 19 maart zullen het succes van Generatie 2014 uitwijzen. In een studentenstad als Nijmegen zullen er ook electoraal kansen liggen voor een jonge groep. Het wordt in ieder geval een spannende campagne.

Dit verhaal verscheen eerder op de site van de BKB Academie.