‘Brandhaard’ North Carolina

Republikeins North Carolina likte deze week haar wonden. Zondag is er brand gesticht in een van de kantoorgebouwen van de Grand Old Party. Iets verderop staat de volgende leus gekalkt: “Nazi – Republikeinen, verlaat de stad of anders…” De gemoederen in de swing state lopen hoog op. Na al het Trump-tumult heeft Hillary Clinton een lichte voorsprong opgebouwd van inmiddels 2,5 procentpunt. Uniek in een staat waar de Democraten slechts twee van de laatste tien verkiezingen wisten te winnen.

Plaats van delict is Hillsborough, het stadje ligt zo’n 50 kilometer van de plek waar wij met de BKB Academie twee weken geleden de nobele taak hadden om voor Donald Trump en de Republikeinse senator Richard Burr te campaignen. Een verslag vanuit de staat waar de emoties hoog, torenhoog oplopen.

bkb-academie-north-carolina

Campaignen in de orkaan
Het is zaterdagochtend 8 oktober, de noodtoestand is net uitgeroepen en North Carolina staat gedeeltelijk onder water. Om 9:00 uur ’s ochtends wordt onze groep hartelijk onthaald door de vrijwilligers van de Republikeinse partij in het plaatsje Cary, net buiten Raleigh. Er hangt een enigszins gekke sfeer, een mix van bedruktheid en enthousiasme.

Het weer is guur en men voelt de naweeën van het beruchte zojuist verschenen “Grab them by the pussy”-filmpje. Tegelijkertijd wacht men in spanning de komst van senator Burr af. Hij maakt even later zijn grande entree, en weet als oude rot in het senatorvak gelijk zijn Nederlandse gasten voor zich in te pakken. Hij spreekt op charmante wijze zijn vrijwilligers toe, legt uit waarom de democratie zoals Thomas Jefferson hem voor ogen had de enige juiste is en ageert tegelijkertijd ferm tegen Clinton en haar plannen.

Opvallend genoeg valt het woord Trump niet één keer tijdens zijn rede, wel stelt de senator cryptisch dat hij zich een weekend moet bezinnen na alle ontwikkelingen binnen de partij. Even denken wij als groep een scoop te hebben als Burrs vrijwilligers ons zondag mededelen dat het huidige campagnemateriaal niet meer nodig is. Zou de senator in navolging van partijmastodont Paul Ryan eindelijk afstand doen van de niet te temmen Trump?

bkb-academie-north-carolina-2

Dubbele deceptie
Niets blijkt minder waar: op donderdag 13 oktober distantieert Burr zich wel van Trumps vrouwonvriendelijke uitlatingen maar niet van de presidentskandidaat himself. Daar ging ons kleine beetje hoop. Wij moesten niet alleen verplicht binnen blijven door orkaan Matthew, we moesten ook erkennen dat de vriendelijke en gezellige mensen met wie we onze zaterdag doorbrachten en met wie de langs de deuren zouden gaan in hun politieke retoriek toch iets minder hartelijk waren.

Ze zijn niet alleen vóór het registreren van sex offenders, tegen het homohuwelijk en voor het afschaffen van Obamacare. Ze blijven bovenal vooralsnog achter Trump staan. To be continued…

bkb-academie-north-carolina-3

Dit blog verscheen eerder op BKBAcademie.nl.

Foto’s: Twitter, BKB Academie.