BKB’s Boekenkast: zes boeken voor op het strand

Een relaxvakantie is geen relaxvakantie zonder zon, strand en een goed boek. Het liefst een boek over politiek en campagnes, als je het de campagnejunkies van BKB vraagt. BKB Campaign Watch presenteert: BKB’s Boekenkast, met de zes boeken die je deze zomer moet lezen.

Steven Lee Meyers – The New Tsar
Door Ufuk Esmer
Hét anti-campagneboek dat je deze zomer moet lezen. Immers, Poetin heeft in de 16 jaar dat hij aan de macht is nog nooit campagne gevoerd. Hoe het dan toch kan dat een volslagen onbekende ambtenaar er in geslaagd is om een van de langstzittende en controversiële leiders van Europa te worden, lees je in ruim 500 pagina’s aan intriges, complotten, paranoia, flaters, en successen. Belangrijke tip: lees het boek wel in het Engels. De Nederlandse versie staat vol met storende spel- en grammaticafouten.

Jonathan Haidt – The Righteous Mind
Door Wouter Lemm
Waarom heeft de VVD de meeste kabinetsdeelnames en zijn rechtse partijen vaak succesvoller tijdens verkiezingen? Moreel psycholoog Jonathan Haidt betoogt dat zij meer morele emoties aanspreken dan linkse partijen. Net zoals er verschillende smaken zijn (zoet, bitter, zuur, etc.) hebben we ook verschillende morele emoties (zoals rechtvaardigheid, zorgzaamheid, autoriteit). In zijn boek verweeft Haidt biologie, geschiedenis, psychologie en andere richtingen in een scherp betoog over de oorsprong van moraliteit en onze politieke voorkeuren.

Mark Engler & Paul Engler – This is an Uprising
Door Devika Partiman
Er is geen magische formule voor een succesvolle sociale beweging. Maar wat er wel is, is heel veel ervaring. Dit boek ontleedt de geschiedenis van geweldloos verzet en doet het voelen alsof je persoonlijk advies krijgt van de belangrijkste spelers zelf. Het boek combineert geschiedenissen zoals de Birmingham-campagne van de SCLC, de Arabische Lente en de legalisering van het homohuwelijk in de Verenigde Staten naadloos met lessen van dé theoretici op gebied van geweldloos protest, zoals Gene Sharp, Saul Alinsky en Francis Fox Piven. Zoals Stephen Zunes van de University of San Francisco al over dit boek zei: “The success or failure of future campaigns for peace and justice could depend on how many people read this book. Yes, it’s that good.”

Rodaan Al Galidi – Hoe ik talent voor het leven kreeg
Door Marc Newsome
Wie dit jaar niet onder een steen heeft geleefd, kon er niet omheen. De kranten stonden vol met de vluchtelingencrisis. Met als gevolg in Nederland propvolle asielzoekerscentra. Schrijver en dichter Rodaan Al Galidi zat negen jaar lang in zo’n vluchtelingenopvang en heeft zijn ervaringen opgeschreven in dit boek. Soms zijn de situaties die hij beschrijft schrijnend, soms verdrietig en soms misselijkmakend. Bovenal is Al Galidi een geweldig verteller, die, ondanks de ervaringen die hij beschreven heeft, toch met humor zijn verhaal weet te vertellen. Is zijn boek dan fictie? Zelf zegt hij daar over: “Dit boek is fictie voor iemand die het niet kan geloven, maar non-fictie voor iemand die ervoor openstaat. Of nee, laat dit boek non-fictie zijn, zodat de wereld waarin ik jarenlang heb moeten verblijven, verandert van fictie in non-fictie.” Een must-read!

Martijn Katan – Voedingsmythes
Door Frank Verhoef
Een goed boek is verrassend, opent de ogen van de lezer en blijft altijd ergens in je geheugen hangen. Ik weet nog hoe ik me voelde na het lezen van Herinneringen van een engelbewaarder van W.F. Hermans. Ik had net mijn rijbewijs gehaald. Nooit van m’n leven kruip ik ook maar met één druppel alcohol achter het stuur. Het boek van wetenschapper Martijn Katan is geen Hermans, maar Katans campagne tegen hardnekkige voedingsmythes is een genot om te lezen. Ik zal niet snel vergeten dat wie, bovenop het reguliere dieet, één extra chocoladereep per week eet niet steeds dikker wordt tot ‘ie 400 kg weegt en sterft. Dat is wel wat de meeste mensen denken, schrijft Katan. Nadat je een paar kilo aankomt door de wekelijkse chocoladereep, blijf je op dat gewicht hangen, totdat je de chocolatereep uit je dieet haalt of er twee per week gaat eten. Het dikkere lichaam heeft namelijk de energie van die chocoladereep nodig om de extra kilo’s te onderhouden. Een fascinerend en verhelderend boek.

Srdja Popovic – Blueprint for Revolution
Door Maarten van Heems
Popovic was ooit een van de drijvende krachten achter Otpor, de Servische jongerenbeweging die dictator Milosovic ten val bracht. In zijn blauwdruk voor revoluties laat hij zien hoe je met humor, moed en creativiteit helemaal geen geweld nodig hebt om foute regimes omver te werpen. Integendeel. Vaak werken protesten door Lego-figuurtjes (Siberië), ping-pongballen met anti-Assad-slogans erop (Syrië) en telefoontjes van moeders en oma’s naar de grootste bullebakken van de oproerpolitie (Servië) veel beter. Aan de hand van Popovic leer je niet alleen alles over vreedzaam campagne voeren, maar reis je ook de wereld over langs alle revoluties van de afgelopen twintig jaar waar je op zijn minst een beetje blij van werd. En die zich misschien wel afspeelden waar jij nu op vakantie gaat. Van de rijstpuddingprotesten in de Malediven en de cottage cheese-boycot in Israël, tot hoe de strijd voor homorechten in San Francisco begon met hondenpoep.

Foto: Wikimedia Commons.