BKB’s Boekenkast: dit zijn de boeken die je moet lezen deze zomer

Foto: Pixabay / CC0 Creative Commons.

De zomervakantie is begonnen. Welke boeken moet je meenemen om te lezen in het vliegtuig en op het strand? Zes BKB’ers keken in hun eigen boekenkast en trokken er allemaal één must read uit. Dit is BKB’s Boekenkast.

Tali Sharot – The influential mind
Door Rewan Jansen
We waren er allen heilig van overtuigd dat Nederland deel zou nemen aan het WK. Huizen waren al oranje geverfd toen het nieuws kwam van de diskwalificatie. Nu dachten veel van mijn collega’s bij BKB dat Brazilië makkelijk de wereldbeker ging pakken in Rusland. Alleen – vaker dan we willen toegeven – hebben we het weleens mis in ons leven. Toch houden we hoop. Daar hebben we onze frontale cortex (achter je voorhoofd) en de amygdala (diep in ons brein) voor te danken. Denk maar eens aan gouden bergen in de toekomst en onder een MRI-scanner zul je zien dat beide gebieden aanslaan. Bij een depressief persoon is de activiteit vooral in de amandelvormige kern lager. Waarom is dat interessant? Omdat campagnes met een hoopvolle boodschap mensen vooruit laten denken: yes we can, we choose to go to the moon en it gets better. Met prachtige gevolgen. Met recente neuro-wetenschappelijk onderzoek legt Tali Sharot uit in het boek The influential mind hoe je de hersenen kan beïnvloeden: leestip.

Ronnie Kasrils – A simple man
Door Alex Klusman
A simple man is een boek van de hand van de witte Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder Ronnie Kasrils. Kasrils was één van de oprichters van de militaire tak van het ANC, Umkhonto we Sizwe. Onder het bewind van president Mandela was hij staatssecretaris van Defensie en in het kabinet van president Mbeki was hij minister van veiligheidsdiensten. Inmiddels heeft Kasrils gedesillusioneerd het ANC de rug toegekeerd. In zijn boek beschrijft Kasrils aan de hand van fascinerende verhalen uit zijn tijd als ‘guerrilla’, maar ook later als prominent lid van het inmiddels gelegaliseerde ANC en als minister in twee ANC gedomineerde kabinetten de handel en wandel van ex-president Jacob Zuma. Een boek dat leest als een thriller en tegelijkertijd inzicht geeft in de extreem complexe verhoudingen in Zuid-Afrika. Kasrils gaat in A simple man veel verder dan alleen maar een beschrijving van de machinaties van Zuma te geven. Hij neemt de lezer ook mee naar de gecompromitteerde onderhandelingen tussen het ANC en de Nationale Partij en naar de moeizame striijd om de echte waarheid boven tafel te krijgen.

Matthew Bolton – How to resist
Door Wouter Lemm
Ben je weleens boos over wat er gebeurt in de wereld, ons land of jouw stad of dorp? Wil je meer doen dan alleen maar tweeten of petities tekenen via Facebook? Dan is dit boek voor jou. Van alle boeken die ik heb gelezen over activisme en strategie is deze het meest nuttig en praktisch. Matthew Bolton is een van de belangrijkste denkers op het gebied van activisme. Zo leidde hij in het Verenigd Koninkrijk de Living wage-campagne, waarin hij streed voor een hoger minimumloon, zodat werknemers kunnen voorzien in hun basisbehoeften. Met succes! Voor duizenden mensen is hun inkomen gestegen. Met dit boek wil hij zijn kennis over campagnevoeren en activisme overbrengen. En dat lukt heel erg goed. In zeven overzichtelijke hoofdstukken krijg je praktische handvaten voor activisme. Een officieel handboek volgens sommigen. Waanzinnig inspirerend en een aanrader.

Katharine Graham – A personal history
Door Loeki Westerveld
Een paar maanden terug kwam The Post uit, een film van Steven Spielberg over Katharine Graham, de vrouwelijke uitgever van The Washington Post die de krant in de jaren 70 door de onthullingen van de Pentagon Papers heen loodste. Meryl Streep speelt een mooie rol, maar het boek A personal history van Graham is nog veel mooier: daarin beschrijft Graham zelf haar hele leven, in de absolute elite van Amerika, maar ook als vrouw in een mannenwereld, die de nauwe banden tussen politiek en media in die tijd durfde te doorbreken voor de waarheid.

Daan Borrel – Soms is liefde dit
Door Lisa van Dijck
Hoe beleven vrouwen (en mannen) hun seksualiteit? Wat is aangeleerd en wat zijn we vergeten? Dit boek spoort je aan om na te denken en te praten over verlangen, intimiteit en seksualiteit – met jezelf, je geliefde, je vrienden en vriendinnen en ja, ook met je familie. Daan Borrel schrijft vaker over seksualiteit, onder meer in De Correspondent, NRC en Het Parool. Soms is liefde dit is een brief aan haar lief waarin ze onderzoekt wat intimiteit, seksualiteit en liefde voor haar betekenen. ‘Ik schrijf je omdat ik na zesentwintig jaar nog steeds niet weet hoe ik in mijn bevoorrechte westerse vrije lijf moet leven. Ik schrijf je omdat ik denk dat jij het ook niet weet.’ In haar persoonlijke zoektocht haalt ze menig denker, feminist, muzikant en het taoïsme aan, maar ook de verhalen van haar oma en ontdekkingen van haar eigen lijf en leven. Lees dit als je denkt dat je twee keer per week waanzinnige seks móet hebben met je partner, als je wilt weten hoe veiligheid én verlangens binnen een relatie passen, als je wilt zien hoe seksualiteit ook buiten de slaapkamer bestaat. Het is geen zelfhulpboek, maar een genuanceerd zelfonderzoek ter inspiratie: laten we deze zomer met iedereen over seksualiteit praten.

Arjen van Veelen – Amerikanen lopen niet
Door Frank Verhoef
De meeste Amerika-correspondenten komen niet uit hun bubbel en wonen jarenlang in Washington D.C. of in Manhattan in New York City. Dat mag, maar echt origineel is het niet. Arjen van Veelen, werkzaam bij De Correspondent, schreef twee jaar lang verhalen vanuit St. Louis, Missouri. Dit boek is een bundeling van zijn stukken voor het medium, aangevuld met extra onderzoek en een tweetal reizen terug naar Missouri. Wat dit boek zo goed maakt, is dat Van Veelen niet de pretentie heeft het allemaal beter te weten dan de Amerikanen of de lezer. Dat maakt het heel verfrissend. Hij observeert en schrijft op wat hij ziet, hoort en leest. Bijvoorbeeld over de racistische achtergrond van de zwarte wijken in downtown St. Louis en de blanke buitenwijken (‘een kapot stadshart, met florerende buitensteden’), over het wapenbezit in de VS (‘in de binnenstad vind ik het ook niet zo heel gek dat veel mensen een wapen hebben’) en de Amerikaanse droom die ondanks alle gelijkheid pal overeind blijft staan (‘Amerika is het land van de allermooiste belofte, namelijk die van vrijheid’). Een aanrader voor wie, net als ik, van Amerika houdt. En hopelijk een aansporing voor andere Amerika-correspondenten om in the heartland te gaan wonen, het echte Amerika.